maanantai 27. joulukuuta 2010

Rock on rajaton riemu

Radio Suomessa on meneillään äänestys, jossa kuulijat valitsevat kaikkien aikojen suomalaisen rock-klassikon. Isäni seuraa ohjelmasarjaa korva kovana, ja minä tietysti listoja rakastavana nörttinä innostuin miettimään omia suosikkejani.

Aihe on sydäntä lähellä: olen kuunnellut suomirokkia tai -poppia pienestä pitäen suurella antaumuksella, sitä vanhempaa osastoa lähinnä, ja kietonut monet tärkeät muistot joihinkin unohtumattomiin suomisäveliin. Isänmaallisuuteni on huipussaan, kun kuuntelen melankolista musiikkia suomen kielellä.

Radio Suomen äänestyksessä on kaksi huonoa puolta: siellä voi äänestää vain yhtä kappaletta (mahdotonta!) ja vain annettujen ehdokkaiden joukosta. Koska parhaita kappaleita pitäisi päästä listaamaan ainakin kolme tai viisi tai 10, pistän pystyyn oman äänestyksen täällä blogissa. Olisi hauska kuulla, mitkä kappaleet ovat teille niitä tärkeimpiä.

Äänestysaikaa on Loppiaiseen asti (silloin julkistetaan myös Radio Suomen äänestyksen voittaja). Joku tähän postaukseen vastanneista saa valtavista valikoimistani tunteella ja ajatuksella koostamani kokoelma-cd:n lahjaksi. Voittaja voi myös halutessaan esittää toiveita levyn sisällöstä.

Sitten oma listani, jonka onnistuin rajaamaan kymmeneen tärkeään. Jätin ulkopuolelle englanninkieliset, jotta tehtävä ei olisi aivan mahdoton. Missään järjestyksessä kappaleet eivät ole.

Noitalinna huraa: Pikkuveli
Pelle Miljoona: Moottoritie on kuuma
Tuomari Nurmio: Punainen planeetta 
Eppu Normaali: Voi kuinka me sinua kaivataan
Kaseva: Tyhjää
Hector: Jos sä tahdot niin
Juliet Jonesin sydän: Helppo elämä
Leevi and the Leavings: Pimeä tie, mukavaa matkaa
Sakari Kuosmanen: Rakkauden haudalla
Kauko Röyhkä: Talo meren rannalla

Top 20:een olisi mahtunut myös Juicea (Syksyn sävel, Pyhä toimitus tai Outoon valoon), lisää Eppuja, Leeviä ja Kasevaa (Syksy), Tavaramarkkinoita (Kevät), Röyhkää ja Rättöä ja Lehtisaloa (Hiekkarantaa tai Saarenmaa), Maritta Kuulaa (Valo ota vastaan), Kuusumun profeettaa, Sielun veljiä (Rakkaudesta) ja Pekka Strengiä (Puutarhassa), Top sataan vaikka ketä.

Pekka Streng, vähän muokkaamani kuva täältä.
Toivottavasti innostutte kertomaan omat suosikkinne! Rockin saa kaikin mokomin määritellä niin väljästi kuin tahtoo, mitään/ketään ei diskata :)

edit 6.1. Lue tulokset täältä!

42 kommenttia:

eve kirjoitti...

Huh, tää oli paha, jäin ihan jumiin näitä miettiessä!

Hector: Kuunnellaan vaan taivasta
Aknestik: Sadepäivä
Apulanta: Armo
Apulanta: Maailmanpyörä
Chisu: Vapaa ja yksin
Leevi and the Leavings: Pimeä tie, mukavaa matkaa
PMMP: Joutsenet
Ismo Alanko: Vittu kun vituttaa
Tehosekotin: Hetken tie on kevyt
Egotrippi: Älä koskaan ikinä

Nämä ainakin. Ehkä. EIku. :D

Lumikko kirjoitti...

eve, tässä olikin monta mulle ihan tuntematonta (tai ainakaan nimien perusteella en tunnista kaikkia, esim. tuota Hectorin biisiä), mahtavaa, pitää ottaa kuunteluun!

Egotripistä tykkään minäkin, etenkin Matkustaja ja Mustat varjot on lemppareita. Ja PMMP:stä. Hetken tie on kevyt on hieno, myös Loirin esittämänä.

Eva-Liisa kirjoitti...

Oi, tykkäään Kasevan kaikista biiseistä, niistä vanhoista hyvistä.

Anonyymi kirjoitti...

Mun mielestä on myös todella vaikeaa valita edes kymmentä parasta kappaletta, suosikit vaihtuu vuosien mittaan. Siksi laitankin mielestäni parhaat bändit ja laulajat: Eppu Normaali, Juice, Him, Hector, Badding, Dingo, Ismo Alanko, Pelle Miljoona, Mamba, Yö ja vaikka Sleepy Sleepers. Olisihan noita lisääkin, ainoa mielestäni yliarvostettu bändi on Hurriganes, mutta se on tietysti vain minun mielipiteeni;) Tiina

Lumikko kirjoitti...

Liisa, Kaseva minunkin suosikkini, Tyhjää ja Syksy varsinkin.

Tiina, mulla vähän sama mielipide tuosta Hurriganesista, en tosin ole heitä ikinä kuunnellut, tiedän vain ne hittibiisit. Mutta ihmetytti kyllä, kun Hesari joitain vuosia sitten järjesti vastaavan äänestyksen, ja sen _voitti_ Hurriganesin Get On! Monet siitä siis tykkäävät.

Sleepy Sleepersin Metsäratio on mahtava! Ja Dingo ensirakkauteni :)

sanna kirjoitti...

Auts, tää on paha! Luin sitä Radio Suomen listaa ja ajattelin, etten koskaan ikinä pystyisi valitsemaan YHTÄ ehdotonta suosikkia. Eikä suomirock/pop ole mulle edes äärettömän merkittävää. (mutta sen verran merkittävää, että listaus tuntuu lähes mahdottomalta) Tätä täytyy miettiä ja yritän palata aiheeseen ennen loppiasta. Mä oon niin tosikko, että mietin tämmösiä listoja hyvin vakavissani ja pahimmillaan liitän mukaan selityksiä. Sitten vielä perään ilmotan, että mua ei saa loppuelämäkseni sitoa tähän listaan, saan muuttaa mieleni.;)

Tiina kirjoitti...

Minulla ei ole yhtään kappaletta, joka olisi ylitse muiden. Sama kappale on joskus paras joskus inhokki.
Kappaleisiin liittyy myös tilanne. Esim. erään erittäin rankan tapahtuman yhdeydessä kuuntelin paljon Arja Korisevaa ja vaikka kappaleina ne eivät ole mitään huippua, sain suurta lohdutusta iloisesta äänestä.
Hurriganesiin liittyy niin paljon hienoja muistoja ja livekeikkoja rockin 'harrastamisen' alkuajoilta, että mitenkäs se voisi olla huono :-)
Alangon veljesten äänestä olen myös aina pitänyt, ja silloinhan kappale jää aina varjoon.
Epuilla on mahtavia sanoituksia ja niissä usein myös sopiva sävelkoukku.
Miehen opastuksen myötä olen oppinut kuuntelemaan kappaleista myös soitinten soitot: missä on taitava basisti tai monipuolinen rumpali. Tässä systeemissä vaan ei sitten muista kappaleita.
Eli aika vaikeeta on yksittäisten kappaleiden valinta, siksi listaanki tähän noilta em. artisteilta kipaleita. Monta yhtä hyvää kyllä jää varmasti muistamatta.
- Arja Koriseva: Enkelin silmin
- Hurriganes: Get On (mielellään mahdollisuus tanssia eli hyppiä rajusti samalla)
- Ismo Alanko: Kun Suomi putos puusta
- Neljä Ruusua: Sun täytyy mennä
- Eppu Normaali: Tahroja paperilla

Nyt lopetan, tähänkin listaan meni ihan kohtuuttomasti aikaa, kun selailin artistien levytyksiä, mutta kiva tälläistäkin oli pohtia. Olishan se Kirkakin vielä ja ...

Karenina Unska kirjoitti...

Hector: Olen nielaissut kuun
Jarkko Martikainen: Rakkaus
Miljoonasade: Merestä löytynyt
Kauko Röyhkä: Mielummin vanha kuin aikuinen
Eppu Normaali: Vihreän joen rannalla
Sielun veljet: Rakkaudesta
Don Huonot: Riidankylväjä
CMX: Pelasta maailma
Noitalinna huraa: Pikkuveli
Absoluuttinen nollapiste: Ajoratamaalaus

Ja nyt kun olen valinnut nuo, niin tulipa mieleen vähän vanhempia rock miehiä ja heistä listoille eittämättä olisi ehkä kuulunut Rauli Badding Somerjoen Paratiisi ja ehkäpä Freeman ja Kaksi lensi yli käenpesän...

Tehtävä on ihan mahdoton! Mutta kas, Noitalinna huraa sentään löytyy molemmilta :D

Anonyymi kirjoitti...

Uusi listoja rakastava lukija ilmoittautuu:
PMMP: Joutsenet
Yö:Joutsenlaulu
3. Nainen: Valehtelisin jos väittäisin
Maija Vilkkumaa: Totuutta ja tehtävää
Kauko Röyhkä: Lauralle
Iso Kynä Lindholm: Pieni ja hento ote
Ultra Bra: Ero
CMX: Ruoste
Eput: Voi kuinka me sinua kaivataan
Ismo Alanko: Rakkaus on ruma sana

Suosikeiltani jokaiselt jotain, niin paljon jäi hyviä ulkopuolelle...

t.jaana

Lumikko kirjoitti...

sanna, ymmärrän täysin tuon listatosikkoutesi, mulla samaa problematiikkaa: melkein laitoin tuohon postaukseeni maininnan, että lista on koostettu melko lyhyen mietinnän jälkeen, perusteellisempi miettiminen olisi voinut tuottaa toisenlaisen listan.

Mutta toivottavasti rohkaistut jonkinlaiseen "äkkiseltään sanoisin nyt nämä"-listaan, voidaan vaikka sopia että se on voimassa vain rajoitetun ajan ;)

Tiina, sinä siis olet ymmärtänyt Hurriganesin salaisuuden, mulle se ei tosiaan ole -ainakaan vielä- oikein auennut :) Yhtä on minustakin ihan mahdoton valita, kymmenenkin teki tiukkaa.

Tilanteilla ja niihin liittyvillä tunnelmilla (ja ihmisillä!) on tosiaan suuri merkitys. Tykkään myös laulaa biisejä (en karaokea enkä siis muutenkaan mitenkään esiintyä, ehei, vaan ihan muuten vaan, seurassa tai yksin) ja siihen tarkoitukseen kelpaavat usein sellaisetkin kappaleet, joista ei ehkä muuten niin innostuisi, mutta kun ne ovat vaan niin helppoja ja ihania laulettavia. Sellainen on esim. Tiktakin Kyyneleet; ai jai kun tykkään joskus hoilata sitä kertosäettä!

Lumikko kirjoitti...

Karenina, arvasin että sinulta tulee hyvä lista :) Noitalinna huraan Pikkuveli on niin liikuttava, harmittaa ihan kun monet eivät tunne alkuperäisversiota ollenkaan vaan ainoastaan sen PMMP:n coverin, joka ei minusta ole onnistunut.

Vihreän joen rannalla kuuluu myös minun pitkäaikaisiin Eppu-suosikkeihini. Jännä, miten nekin (suosikit) ovat vaihdelleet vuosien varrella: joskus hyvin nuorena tykkäsin kauheasti Imperiumin vastaisku- ja Historian suurmiehiä-levyjen kappaleista, osasin kaikki sanatkin ulkoa, mutta kuuntelin levyt puhki enkä vieläkään oikein pysty palaamaan niihin. Valkoinen kupla on kestänyt hyvin aikaa, se on edelleen sykähdyttävä, varsinkin Kaikki häipyy, on vain nyt. Viime aikoina olen tykännyt siitä Hipit rautaa-kappaleesta.

Freemannia kuuntelin paljon yhtenä tiettynä talvena, n. 15 vuotta sitten. Oot mun kaikuluotain-biisiä laulettiin silloisen kämppikseni kanssa, vähän naureskeltiinkin sen sanoille. Nythän Freeman on solistina Uuden Fantasian Liian myöhään-kappaleessa, ihan mahtava, löytyy mm. täältä:

http://www.youtube.com/watch?v=amVfZ62Zcf0

Jaana, kiva kun ilmoittauduit, välillä vähän noloilenkin listarakkauttani, mutta onneksi teitä on muitakin :) Oma Ultra Bra-suosikkini on ekalta levyltään, Hovatan laulama Entäs nyt?. On kyllä monta muutakin suosikkia, vaikka en heitä aikoihin olekaan kuunnellut (vähän se puhkisoittoilmiö tässäkin, olin niin fani silloin joskus 90-luvulla).

Sulla sama Eppu-suosikki kuin mulla, olen joskus ihan itkenyt kappaleen kauneutta ja melankoliaa...

murunen kirjoitti...

Mielenkiintoista :)
Siis todella vaikeaa tietysti, kaikki biisit liittyy niin fiilikseen. Mutta tässä nyt joitain tärkeitä muistoja tuovia tai muuten hyviä (ei järjetyksessä):
-- Jonna Tervomaan kaikki biisit, mutta valitaan nyt Päivänsäde
-- Eppu Normaali: Voi kuinka me sinua kaivataan
-- Neljä Ruusua: Matka on pitkä
-- Suurlähettiläät: Elokuun 11.
-- Kolmas Nainen: Valehtelisin jos väittäisin
-- Leevi and the Leavings: Teuvo, maanteiden kuningas
-- Sir Elwoodin Hiljaiset Värit: Neiti Kevät
-- Juliet Jonesin Sydän: Helppo elämä
-- Eppu Normaali: Vuonna 85
-- Miljoonasade: Marraskuu

Katja Kaukonen kirjoitti...

Olihan vaikea miettiä näitä, sama olisi lempikirjojen ja -elokuvien kanssa. Tässä minun listaani:

Miljoonasade: Gaia, Olkinainen
Sir Elwoodin hiljaiset värit: Neiti kevät, Vanha valokuva
Egotrippi: Matkustaja
Scandinavian Music Group: Minne katosi päivät, Näin minä vihellän matkallani, Tällaisena kesäyönä, Ota minusta puolet, Lopulta olemme kuitenkin yksin (ja moni muu)
Tehosekoitin: Hetken tie on kevyt, Valonkantaja
PMMP: Lautturi, Päiväkoti, Oo siellä jossain mun, Kovemmat kädet, Matkalaulu
Happoradio: Pelastaja, Häävalssi mollissa, Ihmisenpyörä, Che Guevara
Hector: Mandoliinimies, Paratiisilinnut
Stella: Aamun kuiskaus
Vuokko Hovatta: Helise taivas, Kosketusta vailla vapiseva mies
Dingo: Autiotalo, Sinä ja minä, Nahkatakkinen
tyttö, Apinatarhaan, Hämähäkkimies
Yö: Varietee-albumi
Maarit: Metsän tyttö, Joki-Juuso, Neito ja ylioppilas
Eppu Normaali: Näin kulutan aikaa (ja moni muu)

sanna kirjoitti...

No niin, mun nopeasti ja keveästi tekemäni lista, kappaleet satunnaisessa järjestyksessä. (Vanhat iskelmät ja englanninkieliset saakoot omat listansa:D)

Tuomari Nurmio: Lasten mehuhetki
Pekka Streng: Perhonen
Leevi&the Leavings: Pohjois-Karjala
Juice Leskinen: Musta aurinko nousee
Sielun veljet:Rakkaudesta
Pelle Miljoona: Juokse villi lapsi
Egotrippi: Unihiekkaa
Maj Karman kauniit kuvat: Valaiden laulu
Pariisin kevät: Riviera
John McGregor: Laula minussa

Sitten lupaamiani selityksiä: Kolme ekaa ei välttämättä oo mielestäni kyseisten artistien ehdottomasti parhaita, mutta niihin liittyy joku oma henkilökohtainen juttu, muisto, tunne. Sama pätee Juice Leskisen pääsyyn topteniin. Kun Sielun veljet kerran pääsi listalle, rankkasin pois Hassisen koneen ja Ismo Alangon muun tuotannon. Nehän ois voinut täyttää melkeen koko listan. Pelle Miljoonalta ja Egotripiltä en tunne tuotantoa kovin laajalti, mutta on sitten joitakin biisejä joista tykkään ihan hirveästi. Jomman kumman tilalla olisi voinut olla esim. Noitalinna huraan Pikkuveli. Ehdottoman tärkeä tieto kertoa: Maj Karman Rautaneidon jälkeisestä tuotannosta en tykkää juuri lainkaan. John McGreogor viime hetkellä päihitti Liekin. Jotain isoja suosikkeja jäi jostain syystä tästä listalta. Jonkun huipputärkeen varmaan unohdinkin. Ja sitä Neon 2:n kamalaa rallatusta Kemiaa en sentäs viitsi kymmenen parhaan joukkoon laittaa, vaikka joka kerta kun kuulen sen radiosta, tulee hyvä mieli.:)
Lupaan olla palaamatta muuttamaan listaani.

Aija kirjoitti...

Hassua, ollankohan me lukijat samasta muotista? Ainakin tykätään samoista kappaleista. Täsmälistaa on mahdoton tehdä, mutta kyllä sieltä Eput, Ismo Alanko/Sielun veljet, Kolmas Nainen, Kauko Röyhkä on pakko löytyä. Vanhempaa musiikkia kaikki, mistä se sitten kertookaan.

Lumikko kirjoitti...

onnenpäivänen, taisit siivittää Eppujen Voi kuinka me sinua kaivataan-kappaleen johtoon, laskujeni mukaan sillä on nyt peräti 3 ääntä! Teuvo on kyllä niitä hienoimpia Leevi-klassikoita :)

Vuorovettä, ihanaa, monta minulle tuntematonta kappaletta! Olenkin uusien musiikkielämysten tarpeessa :) Omat PMMP-suosikkini ovat Onko sittenkään hyvä näin, Joku raja ja Kovemmat kädet. Tykkään myös siitä Happoradion Puhu äänellä jonka kuulen, muuta en heiltä ole tainnut kuullakaan.

sanna, viisaasti teit kun jätit englanninkieliset pois, niistä saisi ihan kepeästi oman top teninsä, johon mulla tulisivat ainakin Jori Hulkkosen Lo-Fiction, Kukan Machine, Magenta Skycoden I Know You're Sleeping With Your Dolls, Pistepirkkojen Birdy, Kemopetrolin Child Is My Name... eivätkä ne nyt oikein ole suomirokkia ollenkaan, mun mielestä.

Hieno lista sulla, Juicen Musta aurinko nousee on myös mun suosikki (unohdin sen...) ja Pellen Juokse villi lapsi riehaannuttaa aina. Ja Liekki, miten saatoinkin unohtaa sen? Ja Karkkiautomaatin samoin tein. Liekin Veit omasi lentoon olisi voinut mahtua jopa kärkikymmenikkööni. Mutta en nyt rupea muuttamaan listaani minäkään :)

Aija, aika hauskaa tosiaan huomata, että lukijoissa on tiettyä samanhenkisyyttä myös musiikkimaun suhteen, ainakin osalla siis. Tietyt kotimaiset artistit ovat tietysti niin rakastettuja (syystäkin) että ihmekös tuo, jos nimet toistuvat...

Tulilatva kirjoitti...

Eikun, joopas, ai niin, ehdottomasti, ei sittenkään, juu ei... Listaa voisi pyöritellä loputtomiin, aina jää ulkopuolelle jotain, minkä olisi halunnut ottaa mukaan. Kun pääsin itseni kanssa jonkinlaiseen yhteisymmärrykseen yhdeksästä kappaleesta, oli sen viimeisen valitseminen hirveän vaikeaa. Sen enempiä selittelemättä:

Hassisen Kone: Rappiolla
Ruoska: Tuonen viemää
Tuomari Nurmio: Hurja poika
Harri Marstio: Muisto vain jää
Kirka: Strangers In The Night
Remu and his Allstars: Viittä vaille kaks
Smack: Nearby The Hangingtree
Pyhät Nuket: Enkelit sulkivat silmänsä
Zero Nine: Intrique
Nightwish: Dead To The World

Lumikko kirjoitti...

Tulilatva, hienoa, vähän erilainen lista :) Monta mulle uutta. Harri Marstio on hyvä, hänetkin olin ihan unohtanut.

Hilja kirjoitti...

Hei, tässä mun valinnat:
(tosin näistä ei taida kovin moni kuulua varsinaisesti rock-kategoriaan, eikä taida kaikki olla ihan alunperin suomalaisia kappaleitakaan, no mutta näillä mennään...)

Tauski: Sinä vain, Niin minä sinulle kuulun
Puolikuu: Nyt loppuu todellisuus
Leevi & Leavings: Poika nimeltä Päivi, Teuvo Maanteiden kuningas
Neon2: Tässä talossa
This Empty Flow: Useless
Meiju Suvas: Ota kii
Ressu Redford: Älä mee
Bogart Co: All the Best Girls
Neverwood: In Bloom

Lumikko kirjoitti...

Hilja, lisää hajontaa, hyvähyvä! Monta mulle uuttakin. Tykkäsin aikoinani kovin tuosta Ressu Redfordin biisin alkuperäisversiosta, Harry Nilssonin Without Yousta, en ole sitäkään kuullut vuosiin.

Mulla on paljon cover-suosikkeja, kotimaisista tulee mieleen mm. Mona Caritan versiot Irene Caran What a Feeling-kappaleesta ja Famen tunnarista. Ja Vicky Rostin Jolene.

Karenina Unska kirjoitti...

Ihan mahtava tuo Sannan John Mc Gregor, hävettää että unohdin hänet, vaikka Laula minussa pärähti heti soimaan päässäni ja vastikään laitoin linkin blogistani hänen biisiinsä Kristallin kirkasta. Suosittelen etsimään YouTubesta, jos ette tunne biisiä.

Mahtavia kaikkien listat, aina huomaa unohtaneensa sitä sun tätä. Mukavaa, että Joutsenlaululle myös tuli piste, se on hieno biisi Hakuliselta.

Lumikko kirjoitti...

Karenina, tein työtä käskettyä ja kävin kuuntelemassa tuon Kristallin kirkasta, onhan se kaunis. Nyt onkin paljon uutta kuunneltavaa ja löydettävää!

Aija kirjoitti...

Miljoonasateen Lapsuuden sankarille (Juri Gagarin) on kauneista kaunein.

anja kirjoitti...

Vaikea laatia listaa yksittäisistä kappaleista, mutta Hurriganes - ihan jees Get On. Juicen koko tuotanto on lemppareitani, ehkä ei niinkään melodiat vaan sanat ja niiden syvällisyys. Joutsenlaulu kolahtaa. Mutta 60-luvun iskelmät ja kotimaiset ikivihreät saa mummelin sukat pyörimään...

Lumikko kirjoitti...

Aija, se on kyllä kaunis, tosi varhainen suosikki mullakin, sellainen jonka sanat osasi ulkoa, osaisi ehkä vieläkin?

anja, eli taas yksi piste Hurriganesille, sehän kirii :) Ja Joutsenlaululle. Juicella tosi hienoja sanoituksia, oma suosikkini ehkä tämä:

Katu täytyy askelista
elämä on kuolemista
pane käsi käteen ollaan hiljaa
pyydä minut aamuteelle
anna vettä kuihtuneelle
nyt on elokuu ja minä olen viljaa

Vanhat iskelmät ovat hienoja, kirjataan niillekin yksi piste!

Lumikko kirjoitti...

ai niin, Sanna ja Karenina: tänään kuuntelin autossa pitkästä, pitkästä aikaa John McGregorin ekaa levyä, kiitos teidän :) Tunnelmallista oli, sininen hämärä ja havupuiden armeija ympärillä.

Anonyymi kirjoitti...

Mielenkiintoista! Tuli kauhea halu mennä YouTubeen kuntelemaan vaikka mitä... Mutta ensin on pakko laittaa oma lista, ihan vaan heittämällä ilman pidempi aikaista harkintaa. Pakko silti tehdä jonkinlainen rajaus, muuten tehtävä on mahdoton... Eli siis pysyn suomenkielisissä.

- Sir Elwoodin Hiljaiset Värit: Älä mee
- Hector: Jos sä tahdot niin
- Miljoonasade: Olkinainen
- Yö: Joutsenlaulu
- Hassisen Kone: Rappiolla
- Zen Cafe: Todella kaunis
- Don huonot: Hyvää yötä ja huomenta
- Tavaramarkkinat: Kevät
- CMX: Elokuun kruunu
- Juice Leskinen: Syksyn sävel

Olipahan hankalaa! Ja varmasti huomenna tai tunnin päästä lista olisi toinen, mutta näillä mennään :)

Lumikko kirjoitti...

Anonyymi, kiitos tästä, vihdoinkin piste Tavaramarkkinoiden Keväälle! Todella kaunis on myös oma Zen Cafe-suosikkini.

Hth kirjoitti...

Tässä oma listani. Eivät järjestyksessä ja ehkä joku unohtuikin, ja ehkä kaikki ei ole varsinaista Suomi-rockia, mutta mihin senkin viivan vetäisi:

Tehosekoitin: Hetken tie on kevyt
Pelle Miljoona: Moottoritie on kuuma, Juokse villi lapsi
Sir Elwood: Neiti Kevät
Eppu Normaali: koko Kahdeksas ihme -albumi
Noitalinna huraa: Pikkuveli
Jenni Vartiainen: Missä muruseni on
Korroosio: Hei hei hei
SIG: Ludwig van Beethoven
Nightwish: Sleeping Sun (2005 Version)
Kolmas nainen: Valehtelisin jos väittäisin
Miljoonasade: Olkinainen
Scandinavian Music Group: Katu päättyy aurinkoon
Apulanta: Ravistettava ennen käyttöä
Yö: Ihmisen poika, Likaiset legendat I, Joutsenlaulu

Minna kirjoitti...

Leevi & the Leavings: Pimeä tie, mukavaa matkaa
Kauko Röyhkä: Mielummin vanha kuin aikuinen
Juice Leskinen: Musta aurinko
Tuomari Nurmio: Onnen kerjäläinen
Maritta Kuula: sairaalan portilla
Sielun Veljet: Ikävä
Dingo: Nahkatakkinen tyttö
Eppu Normaali: Murheellisten laulujen maa
Irwin Goodman: Raha ratkaisee
Eläkeläiset: Kahvipakettihumppa

Varmasti jäi paljon hyviä pois, eihän sitä mitään muista sillon, kun yrittää miettiä. Juuri nyt kuuntelen paljon Leevi & the Leevingssiä, koska minun lisäkseni meillä 6 vuotias on hullaantunut bändiin. Osaa laulaa ulkoa monet kipaleet (jotka ei ois varmaan tenavatähteen kelvanneet...)!

Lumikko kirjoitti...

Hth, tyylihän olikin vapaa eli ei huolta genrerikkomuksista :) Nyt alkaa selvästi erottua kärkikymmenikkö, kyllä tästä vielä äänestystulos saadaan aikaiseksi. Kiva että SIGkin sai yhden pojon!

Minna, hieno lista, Maritta Kuulakin siellä! Voin kuvitella, miten hauskoilta Leevin biisit kuulostavat lapsen suusta :) Onhan niissä sellaista lastenlaulumaista yksinkertaisuutta, sanat vaan vähän ronskimmat. En minäkään kovin vanha ollut, kun tykkäsin hoilottaa tätä:

sun villakoirasi nimi oli Rin-Tin-Tin
typerä piski joka murisi mulle
hölmöksi tunsin minä itsenikin
vaikka kaikesta halusin puhua sulle
mä vain häntääni heilutin

Kirsi Halla-Seppälä kirjoitti...

Olipas hämmentävää nähdä tuo levypinkkasi, kun siinä oli suurin osa omia all-time-favourite -levyjäni, joita ei kukaan muu tunnu kuuntelevan/arvostavan.

Musiikkimakuni on kyllä laaja ja omintakeinen ja lempibiisejä löytyy akselilta vanha musiikki (gregoriaaninen kirkkolaulu, keskiaikainen musiikki, vanha jazz, chansonit) - folk/etno/ambien/trance. Ja siihen väliin sitten kaikki maailman ihanimmat rock/pop -biisit.

En tykkää yhtään kategorisoida musiikkia, koska kategoriat antavat helposti stereotyyppisiä mielikuvia, joten yleensä pidän vain tietyistä kappaleista tai tulkinnoista.

Mutta mainittakoon, että noista kuvassasi näkyviltä Maritta Kuulan levyiltä ja Edelmannin Vaiheet -levyltä kyllä löytyy monia tärkeääkin tärkeämpiä kappaleita. Muun muassa.

Kirsi Halla-Seppälä kirjoitti...

Äh, ne suomirock-suosikit lonkalta heitettynä:

Maritta Kuula: Surullinen mies
Maritta Kuula: Ei elettäkään
HIM: Join me in Death
CMX: Elokuunkruunu
SMG: Lopulta olemme kuitenkin yksin
Hector: Herra Mirandos
Hector: Niin sua rakastan
Maarit: Jäätelökesä
Maarit: Siivet saan
VUK: Flint in the Pines
Samuli Edelmann: Huhtikuinen yö
Olavi Uusivirta: Minä olen hullu

Ja kaikkea ja kaikkea... onhan näitä vaikka millä mitalla, Juice, Tervomaa, Wilma (Anna Kuoppamäki), Vilkkumaa... mutta laitetaan vielä tuntematon suuruus loppuun:

Metsäneläimet: Halla (tätä ei koskaan taltioitu levylle asti, mutta siitä huolimatta hieno biisi kulttimainetta aikoinaan niittäneeltä indie rock/pop-yhtyeeltä, jossa lauloin)

Anonyymi kirjoitti...

Pakko kai se on oma lista laittaa peliin, kun näitä täällä ihan innoissani luen! Mun lista koostuu biiseistä, jotka ovat mua koskettaneet paljon; aikoinaan, juuri nyt tai aina.

- Hanoi Rocks: Dont you ever leave me
- Stella: Piste
- HIM: Join me in death
- Sir Elwoodin haljaiset värit: Elisa
- 69eyes: Chair
- Tavaramarkkinat: Kevät
- CMX: Kultanaamio
- Hector: Jos sä tahdot niin
- Suburban Tribe: Hold on
- Tuula Amberla: Lulu

Anonyymi kirjoitti...

Mollivoittoinen listaus...

Aknestik: Haukiputaa
Eppu Normaali: Lensin matalalla, tai Rannalla vihreän joen
Hector: Heinäpellolla
Noitalinna Huraa: Pikkuveli
Maarit: Jos tahdot tietää
Miljoonasade: Merestä syntynyt
Yö: Laulu rakkaudelle
PMMP: Tätä elämä on
Maija Vilkkumaa: Ei ikinä sun

Tiina Konttila kirjoitti...

Satunnainen vierailija aktivoituu, eihän biisilistan tekemistä voi vastustaa :)

Sielun veljet: rakkaudesta
Eppu Normaali: pimeyden tango
(vihreän joen rannalla)
Kirka: hetki lyö
PMMP: kovemmat kädet (koko levy)
erikoismaininta matkalaululle*
J. Karjalainen: tyttöni mun
Clifters: hyvä bore
Tehosekoitin: kaikki on mahdollista, maailma on sun, fiksu ja kypsä
Egotrippi: polkupyörälaulu
Hurriganes: I will stay
Noitalinna huraa: pikkuveli

Rakkaudesta on laulu jota ei voi ohittaa, voimakas ja kaunis.
Pimeyden tangossa minua jaksaa aina ilahduttaa se ulvahdus kun Martti laulaa että "taas vaihtu-uu päivä yöksi kaupungin..." Martti Syrjä on muikea sanoittaja. (äitinsä tyylistä pidän myös).
Nuori Kirka ja vastustamaton ääni, PMMP ja varmasti yksi onnistuneimmista levyistä.
J Karjalainen on mies jota hiljalleen opin arvostamaan, mutta tyttöni mun on biisi josta pidin heti (sen sijaan ne villit lupiinit on ihan eri juttu).
Hyvä bore on mulle ihan vastustamaton, Tehosekoitin on bändi jonka kanssa kasvoin "aikuiseksi"
Egotripin polkupyörälaulu saa aina hoilaamaan mukana, ihanan letkeä, tunnelman voi ihan maistaa!
Hurriganesin versio pikkupoikien hitistä on jotenkin niin iki-liikuttava että antaudun sille joka kerta vaikka se ei mikään mestariteos ehkä olekaan.

Ja Moneen kertaan mainittu pikkuveli on ensin kuunneltu puhki, sitten laulettu pikkuveljelle ja myöhemmin omalle pojalle.

Olipa hauskaa :)

Eija kirjoitti...

Hauska juttu, vaikea tehdä listaa kappaleista, Juice kaikkine lauluineen on ehdottomasti paras. Pate Mustajärvi ja Eput... J.Karjalainen.. Näitä minä kuuntelen vieläkin ;D

Liina kirjoitti...

Yritetään taas... vaikeaa on sekä valinta, että kommentin läpi saaminen.


Hanoi Rocks; Tragedy, Dead by Xmas
YÖ; Yhden illan varietee, Särkynyt enkeli
Eput; Murheellisten laulujen maa
Him; It's all tears
Kolmas nainen; Sylistäsi heräsin, Syksy rannalla
Dingo; Autio talo,
Hector; Kuinka voit väittää, Olen lehdetön puu
Irwin; Vain elämää
Smack; Somewhere out of the day

Liina kirjoitti...

Ehdoton unohtui.

Hassisen kone; Tällä tiellä

Lumikko kirjoitti...

Kirsi, aika hauskaa, nuo levyt sattuivat olemaan täällä meijerillä (suurin osa mun levyistä on Helsingissä) ja pääsivät siksi kuvaan. Hienoja levyjä kaikki! Huhtikuinen yö on upea, samoin Huilunsoittaja, ihan koko levy.

Hectorin Niin sua rakastan on suorastaan itkettävän kaunis. Vai että Metsäneläinten laulajatar, mielenkiintoista :)

Ylempi anonyymi, innoissani olen näitä lukenut minäkin :) Lulu on hyvä, mutta mun Amberla-suosikit ovat Isä silitä ja Olet siinä. Ja Tyttö kampaa märkää tukkaa!

Alempi anonyymi, mollivoittoiset ovat minustakin parhaita. Lensin matalalla on hieno!

Pilvitarha, kiva kun aktivoiduit! Syrjä ja Kunnas ovat tosiaan muikeita. Ja haikeita. Kovemmat kädet minustakin PMMP:n paras levy, oi siihenkin liittyisi tarina, mutta se on liian pitkä tässä kerrottavaksi... Hauskaa tämä on tosiaan ollut!

Liina, hyvä että lopulta onnistui, vaikeuksista huolimatta :) Hectorin Olet lehdetön puu on kyllä mieletön. Kiva että Hector sai niin paljon ääniä, vaikka jakautuivatkin eri biiseille!

Anonyymi kirjoitti...

Sanat on tärkeitä suomalaisissa biiseissä. Joten valitsin omalle listalleni nämä kipaleet:

Zen Café - Nainen vailla historiaa, Talo, Tavallaan jokainen on surullinen, Piha ilman sadettajaa
Jippu & Samuli Edelmann - Jos sä tahdot niin
Don Huonot - Tuulee
Tehosekoitin - Hetken tie on kevyt
Happoradio - Puhu äänellä jonka kuulen, Pelastaja
CMX - Minun sydämeni on särkynyt
Jenni Vartiainen - Missä muruseni on, Duran Duran

Listaa olisi voinut jatkaa vielä, etenkin Hectorin sanat monissa biiseissä on koskettavia. Myös Samuli Putron lyriikat kolahtaa ja tuossa tulikin mainittua muutama Zen Cafe-biisi. Juiceakin olisin varmasti lisäillyt listalle ja tottakai Gösta Sundqvistia.

Lumikko kirjoitti...

Anonyymi, tuttuja biisejä, hyviä sellaisia :) Tuosta Jenni Vartiaisen Missä muruseni on olen ruvennut melkein huomaamattani tykkäämään kovasti, se on jylhä. Mariskan sanat, opin Arto Nybergin ohjelmasta.

Juice ja Hector ovat kyllä sanoittamisen mestareita. Joku Pyhä toimitus tai Lumi teki enkelin eteiseen, huh.