torstai 11. elokuuta 2011

Värejä, makuja ja matkahaaveita

Leena Lumi muisti minua muffinssilla, joka on tarkoitus nauttia pienten tunnustusten ja haaveiden kera. Kiitos Leena!

Aloitetaan lempiväristä. Tähän on melkein mahdoton vastata yhdellä värillä, koska värien kauneus syntyy usein kontrasteista, värien suhteesta toisiinsa. Itse asiassa minun olisi helpompi luetella upeita väriyhdistelmiä kuin yksittäisiä värejä: smaragdinvihreä ja vanha roosa, kirkkaanpunainen ja fuksia, musta ja melkein mikä tahansa...

Sisustuksessa suosin lämpimiä värejä, pukeutumisessa kylmiä. Parikymppisenä pidin eniten punaisesta, mutta pikkuhiljaa aiemmin vieraaksi kokemani sininen syrjäytti punaisen. Nykyään punainen on sellainen harkitusti annosteltu juhlaväri, jota en jaksaisi käyttää päivittäin, mutta joka silloin tällöin tuntuu ylelliseltä.

Viileistä punaisista etenkin fuksian-, syklaamin- tai aniliininpunainen miellyttää (en ole ihan varma sen kaikista kauneimman sävyn nimestä), samoin sinipunainen eli violetti, jonka eri sävyt ovat suorastaan yliedustettuina vaatekaapissani. Ehkä sinisellä taitettu punainen on se pitkäaikaisin rakkaus, vaikka sisustukseen en sitä väriä halua ollenkaan.

Country Living 2/2011
Sitten lempiruoka. Se voisi olla jotain venäläistä, koska muistan syöneeni elämäni taivaallisimman kolmen ruokalajin annoksen venäläisessä ravintolassa joskus vuosia sitten. Ateriaan kuului jonkinlainen tatti-alkuruoka, josta muistan vain sen suussasulavan maun. Pääruoka taisi olla kalaa. Yleensäkin rakastan sekä sieniä että kalaa lähes missä tahansa (kypsennetyssä) muodossa, joten ne ovat aika vahvoilla. Samoin erilaiset keitot. Ja etanat.

Toisaalta tykkään myös yli kaiken sellaisista vähemmän hienostuneista mauista, kuten pepperonipizzasta, räiskäleistä ja päärynäjäätelöstä suklaakastikkeella. Ja ehkä kaikkein eniten ihan tavallisesta kotiruoasta: äidin tekemästä kesäkeitosta ruisleivän kera ja A-P:n kanssa yhdessä kokatusta lasagnesta.

Ja sitten viimeisimpänä muttei vähäisimpänä: minne haluaisin matkustaa juuri nyt? No ihan minne vaan! Meillä on A-P:n kanssa sellainen mentaalinen toivelista, jota aina täydennetään, kun joku houkuttelevan oloinen paikka osuu silmiin vaikkapa televisiossa. Toivelistalla ovat jo pitkään keikkuneet Korsika ja Kap Verde. Myös Dubrovnik on alkanut kiinnostaa. Italia houkuttelee aina, kuten oikeastaan kaikki muutkin Välimeren maat. Armenia. Islantiin haluan mennä uudestaan.

Korsika. Kuva täältä.
Dubrovnik. Kuva täältä.
Jaksoittekohan lukea tänne asti..? Tarjoan puolestani muffinssikahvit Luovaa puuhastelua-blogin Clarissalle, Vielä yksi rivi-blogin Anna Elinalle, Onni on...-blogin Katjushalle ja Täällä toisen tähden alla-blogin Jaanalle (joka ehkä osaisi kertoa, mitä se venäläisessä ravintolassa nauttimani taivaallinen tattiherkku oli?). Toivottavasti maistuu!

*edit* Olin saanut samaisen tunnustuksen myös ihanaisen Ainon Majan RuusuLiisalta, kiitos ja kumarrus myös sinne majaan!

15 kommenttia:

Leena Lumi kirjoitti...

Lumikko, ole hyvä!

Vanha roosa on ihana väri...

Siis mikään ei ole kuin sienet ja kala. Söin tänä suvena yhdessä ravintolassa tatteja ja lohta, itse olemme laittaneet vuoroin kuhaa, vuoroin lohta suppilovahveromuhennoksella. Nyt on kantarellien vuoro...

Sinua saattaisi kiinnostaa myös Kroatia ja Slovenia. Minä puhun toisen käden tietona, mutta mieheni on ollut siellä paljon työmatkoilla ja Kroatiasta ovat myös muutamat bloggaajat tehneet aikamoisia postauksia.

Mukavaa loppuviikkoa!

Maria/Sinisen linnan kirjasto kirjoitti...

Löytyipäs meiltä paljon samoja lempivärejä ja ruokia :P. Matkakuumetta herättäviä kuvia - vanhat kaupungit meren äärellä ovat ehkä ihanimpia matkakohteita mitä on!

Lumikko kirjoitti...

Leena Lumi, kala ja sienet sopivat tosiaan hyvin yhteenkin, vaikka tykkään molemmista myös erikseen. Lohi taitaa olla suosikkikalani, mutta kaikki muutkin kalat kyllä maistuvat. Paitsi sillistä en tykkää!

Kroatiasta kiinnostavat kyllä muutkin kaupungit kuin Dubrovnik. Ja Sloveniaa ovat tosiaan monet kehuneet.

Kiitos samoin Leena!

jaana kirjoitti...

Kiitos Lumikko!

Jos ruokasi sisälsi myös smetanaa, veikkaan, että kyseessä oli tatti-julienne, joka on ainakin minun suuri suosikkini.

Lumikko kirjoitti...

Maria, joo, huomasin saman :)

Vanhat merenrantakaupungit ovat kiehtovia, minkä lisäksi minulla on erityinen viehtymys saariin. Itse asiassa nyt tuli mieleen taas yksi kirjallinen maisema, joka on tehnyt vaikutuksen: St. Helenan saari, jolla oleskelustaan Kyllikki Villa kirjoitti toisessa lokikirjassaan Pakomatkalla. Sinne kun pääsisi!

Lumikko kirjoitti...

jaana, sehän se oli, tatti-julienne! Se oli kyllä fantastisen hyvää, söin sitä Aleksander Nevski-nimisessä ravintolassa Helsingissä, kauppatorin kupeessa. Ravintolaa ei ole ollut enää vuosiin olemassa.

Mustikkakummun Anna kirjoitti...

Kiitos Lumikko! - Meinasin ensin kirjoittaa Lumikki ;-)

Oletpa hyvin eritellyt värimieltymyksiäsi. Ja niin ruuat kuin matkakohteetkin kuulostavat hyviltä ja kiinnostavilta.

Mietin omia, kysyttyjä mieltymyksiäni ja palaan asiaan blogissani. (Just nyt en jaksa miettiä juuri mitään. Kävin aamupäivästä hierojalla ja vaikka pitkästä aikaa veri kiertää kunnolla yläselkä- ja niskaosastolla, niin samalla myös väsyttää tajuttomasti.)

Lumikko kirjoitti...

Anna Elina, Lumikki on yksi lempinimistäni IRL :) Se onkin paljon kauniimpi ja naisellisempi kuin tämä sukupuolineutraali Lumikko, mutta bloggaamisen myötä alan olla kamalan kiintynyt tähän näätäeläin-nimeeni!

Mieti rauhassa, ei mitään kiirettä. Minunkin koneen ääressä jumiutuneet hartiani kaipaisivat hierojan käsittelyä...

Lumikko kirjoitti...

Ai niin, Anna Elina, jos blogimaailmassa ei olisi ollut jo ainakin yksi Lumikki, olisin hyvinkin voinut valita bloginimekseni sen :)

Clarissa kirjoitti...

Kiitos muffinssikahveista, nautitaan kun tulee sopiva hetki.
Teitpä hienon "värianalyysin" itsestäsi, mielenkiintoista.
Tuo tatti-julienne sai kyllä veden herahtamaan kielelle, sillä sienet ovat suurta herkkuani mutta aivan ehdottomasti erillisenä sieniruokana.

RuusuLiisa kirjoitti...

Samainen tunnustus sinulle löytyy myös minun blogistani (viime su postaus).
Kroatia löytyy minun top5-listalta(viiden vuoden sisällä mentävä..)
Mukavaa viikonloppua :)

Lumikko kirjoitti...

Clarissa, ollos hyvä :) Aika pitkään jaarittelin värimieltymyksistäni, en tiedä ketä kiinnostaa/kiinnostiko ketään, mutta välillä on kiva höpötellä makuasioista.

RuusuLiisa, voi kiitos, ja kiva kun kävit kertomassa, kun oli näköjään mennyt minulta ohi :)

Kroatia vaikuttaa kauniilta maalta.
Rentouttavaa viikonloppua sinnekin!

Katjusha kirjoitti...

Kiitosta kiitosta Lumikko!

Lumikko kirjoitti...

Eipä kestä, Katjusha!

Anna Amnell kirjoitti...

Sinulla on hauska blogi. Täällä kuvia Lokrumista

http://www.flickr.com/photos/amnellanna/sets/72157626230462801/with/4645794080/

Myös Dubrovnikista löytyy, kun otat collections/Kroatia