keskiviikko 12. toukokuuta 2010

Aito ja alkuperäinen vaniljaeskimo

Kirjoitin toisaalla haahuilustani verkkokauppa Etsyn ihmemaassa ja siitä, kuinka törmäsin siellä lapsuuteni lempikirjaan, joka oli Gyo Fujikawan Nukkumatti kutsuu (Sleepy Time, 1975). Kun aloin tutkia, kuka Gyo Fujikawa oikeastaan oli, löysin liudan toinen toistaan lumoavampia kuvia ja kuvituksia.

Amerikanjapanilainen Gyo Fujikawa (1908-1998) tunnetaan lastenkirjoistaan, joita hän kuvitti yli puolensataa ja kirjoittikin lähes yhtä monta. Lisäksi Fujikawa suunnitteli postimerkkejä ja elintavikepakkauksia. Eskimo Pie -jäätelöiden ja Beech-Nut -murojen pakkaukset ovat niin mahtavia, että ne ansaitsevat oman noston.

Eskimo Pie oli maailman ensimmäinen suklaakuorrutteinen vaniljapuikko. Suomessakin myytävät vaniljaeskimot juontavat siis juurensa tähän amerikkalaiskeksintöön, jonka amerikantanskalainen Christian Nelson patentoi vuonna 1922. 'Eskimo' on muuttunut erisnimestä yleisnimeksi puhuttaessa kapeasta, suklaakuorrutteisesta jäätelöpuikosta.

En voi olla aivan varma, ovatko nämä muropakkaukset todella Gyo Fujikawan suunnittelemia. Se on kuitenkin hyvin todennäköistä, koska Fujikawan tiedetään työskennelleen Beech-Nutille. Lainasin kuvat kalifornialaisesta A Sampler of Things -blogista, jonka pitäjä ei tiennyt pakkausten suunnittelijaa, mutta jonka kommenttiboksissa veikattiin Fujikawaa. Hienoja pakkauksia joka tapauksessa!

Ei kommentteja: