tiistai 24. tammikuuta 2012

Kirja-alesaalis

Muuton yhteydessä tajusin taas, miten järjetön määrä kirjoja (ja mukeja!) minulla on. Päätin olla ostamatta yhtään kirjaa enää ikinä. Tai ainakaan pitkään aikaan. Tai ainakaan sellaista kirjaa, jonka saa lainaan kirjastosta.

No, kuten kuvasta näkyy, päätökseni ei ole pitänyt, ei sitten alkuunkaan. Kolmen eri kaupungin kirja-alennusmyynneistä kotiin on kulkeutunut yhteensä 13 kirjaa (Kerstin Ekmanin Sudentalja-trilogian kaksi jälkimmäistä osaa unohtuivat kuvasta). Kuvan satsi maksoi alle 60 euroa, kiitos Suomalaisen kirjakaupan tarjouksen, jossa yhden ale-kirjan ostamalla sai toisen ilmaiseksi. Ei paha.

20 kommenttia:

Leena Lumi kirjoitti...

Minua aina järkyttää suomalainen kirjan hinnoittelu. Miksei se hinta voisi olla heti alussa kohtuullinen, niin ei tarvitsisi myydä mahtavia teoksia 5 eurolla puolen vuoden kuluttua ilmestymisestä. Minä uskoisin että tämä olisi sekä kustantajien että lukijoiden etu.

Ostan itse esim. kaikki taidekirjat Saksasta, jossa ne ovat paljon edullisempia.

Minä laitan nykyään hyvän kiertämään eli jätän hyvin harvat kirjat enää itselleni. Jaan nuorille kirjabloggaajille sekä arvonnoissa etc.

Lumikko kirjoitti...

Leena, minustakin kirjat ovat Suomessa aivan liian kalliita, kuluttajan näkökulmasta ainakin (ehkä kustannusalalla menee niin huonosti, että nykyhintojen alle ei ole varaa mennä, en tiedä). En raaski koskaan ostaa normaalihintaisia kaunokirjoja, vaan lainaan joko kirjastosta tai odotan että kirja tulee aleen/julkaistaan pokkarina. Luen kuitenkin kaunokirjat yleensä vain kerran, joten 30 euroa siitä yhdestä lukukerrasta tuntuu todella paljolta verrattuna vaikkapa leffalipun tai cd-levyn hintaan.

Minä myyn arvostelukappaleina saamani kirjat yleensä divariin tai annan tutuille. Postitus on niin vaivalloista ja kallista, että sitä en oikein jaksa (paitsi tietysti jonkun yksittäiskappaleen joskus jollekin). Huuto.netissäkin myyn lähinnä dvd:itä, jotka sujahtavat helposti kirjekuoreen ja kulkevat eurolla eteenpäin.

Maria/Sinisen linnan kirjasto kirjoitti...

Monipuolinen saalis :). Minäkin aion lukea Alkulukujen yksinäisyyden, joskus. En ole tänä vuonna ostanut kirja-alesta mitään, koska en ole käynyt kaupoilla ja nettialeistakaan en nyt löytänyt mitään erikoista (sitäpaitsi olen niin hidas, että en ehdi mihinkään tammialeen mukaan, ennen kirja-alet taisivat alkaa helmikuussa?).

Postikulut tosiaan haittaavat ikävästi esim. arvostelukappaleiden kierrätystä kirjabloggaajalta toiselle.

Katja / Lumiomena kirjoitti...

Hitsaaja kiinnostaisi minuakin! Ja toivottavasti pidät Alkulukujen yksinäisyydestä. Minä pidin, pitäisi muutenkin lukea enemmän eteläeurooppalaista kirjallisuutta. :)

Kirjojen korkeaan hintaan on varmasti monia syitä. Yksi ehkä se, että vaikka Suomessa luetaan paljon, ovat markkinat täällä pienet. Kaikki kirjaprosessin eri vaiheet ottavat oman siivunsa: kirjailijanpalkkiot, kustannustoimittaminen, oikoluku, painatus, markkinointi ja lopulta kirjakaupat.

milla kirjoitti...

Minä yllätyin tänään, että miten paljon kierrätyskeskuksessa oli kirjoja. VALTAVASTI! Melko uusiakin romaaneja. Kolme kirjaa, alle 4 euroa. Se ei ollut paha :)
Kirjat ovat tosiaan uutena kalliita, joskus tosin saattaa raaskia ostaa ihan täysihintaisenkin kirjan. Sellaisen, minkä todella haluaa. Ostin Suomlaisen alesta Kaurismäki-kirjan 10 eurolla. Ovh. 45 muistaakseni.
Muistan joskus katselleeni kirjaa, mutta hinnan vuoksi jättänyt. Odottaminen kannatti :)

Minä en ole myynyt huuto.netissä mitään, mutta kirjoja ja elokuvia käyn sieltä usein katselemassa :) Eikun olenpas.. myin vanhan puhelimeni sitä kautta.

Maarit kirjoitti...

Siilin eleganssi on ihana viltin alla päiväunien lomassa tai kun kaipaa uskoa ihmisyyteen ja ehkä itseensäkin. Kirjastolaitos on kyllä suomalaisten aarre. Itse koitan ostaa sellaisen jonka olen lukenut ja joka on koskettanut, perustietokirjoja kotihyllylle, kauniita kuvia hiljaisiin hetkiin.

Suketus kirjoitti...

Teen samantyyppisiä lupauksia silloin tällöin. Kestävät viikon, kaksi. Aina voi sitten hieman joustaa, jos jossain on hyvä tarjous. Sitten piilotan kirjat hyllyyn muiden sekaan, ettei avopuoliso huomaa. Mukeille en voi tehdä enää samaa, sillä kaappi on täynnä. ;)

Nyt sitten sorruin, lopulta, ja tilasin Kätilön nettikirjakaupasta. Tulee varmaan loppuviikosta. Mielummin ostan suomalaisia kirjoja uutena, jos ostan, ja ulkomaisia sitten alennuksella.

(Nyt kyllä pitäisi ihan oikeasti säästää rahaa, että olisi varaa syksyllä pitää valmistujaisjuhlat. Huooooooh.)

Cheri kirjoitti...

Olen myös päättänyt olla ostamatta kirjoja enää ikinä, siis spontaanisti. Ostan uutuuskirjan jos se ehdottamasti pitää saada luettavaksi heti. Silti kirjoja tulee koko ajan lisää. Toin lähikaupungin kierrätyskeskuksesta pinon kirjoja euron kappale. Luin juuri viikonloppuna kasassa olleen Alkulukujen yksinäisyys, lumoava tarina. Syksyllä pelastin kaksi jättikassillista kirjoja roskalavalta (koska en vain kestänyt nähdä hylättyjä kirjoja), niissä oli paljon hyvää luettavaa ja kiertoon menevää.

Saariston kasvatti kirjoitti...

Päätökset on tehty rikottaviksi! Ihanaa. Itse en osaa enää ostaa kirjoja, siis niitä jotka luen kerran... ei kyllä olisi niille tilaakaan. Olen vannoutunut kirjaston kanta-asiakas. Älyttömiä käsityökirjoja kyllä haalin, oletuksena että joskus tekisin niiden pohjalta jotain. Sen kun näkisi...

Lumikko kirjoitti...

Maria, ennen ne tosiaan alkoivat helmikuussa. Nyt kaikki alet tuntuvat aikaistuneen; kävimme "jouluostoksilla" vasta 23. joulukuuta, ja silloin oli jo lähes kaikkialla ale. Jotenkin liitän sen siihen, että tavaran (myös kirjan) ikä on koko ajan lyhyempi, vaihtuvuus nopeampaa. Minusta se on huono kehityssuunta sekä ekologisesti että monesta muustakin syystä.

Katja, entisenä kirjakauppiaana ja kirjojen sisäänostajana tiedän, että kirjan korkea hinta ei ole kaupasta vaan kustantajista (ja Kirjavälityksestä yms. vastaavista jakelukanavista) kiinni. Ketjuihin kuulumattomia kirjakauppoja ei Suomessa enää ole, koska pienet kaupat joutuisivat myymään uusia kirjoja n. 15-30 % katteella pystyäkseen pitämään hinnat kilpailukykyisinä, ja sellaisella katteella mikään liiketoiminta ei yleensä voi olla kannattavaa. Olikin ilo tehdä yhteistyötä Sammakon kaltaisten pienkustantamojen kanssa, joilla hinnoittelu oli kohdallaan ja jotka myös pystyivät myymään kirjoja suoraan kaupalle ilman kalliita välikäsiä.

Ehkä kirjan tukkuhinnan on tosiaan pakko olla nykyisellä tasolla, ja kyllähän jo keskituloisellakin on ihan hyvin varaa ostaa joskus kirjoja normaalihintaisenakin (omia juttujani värittää aina se, että katselen maailmaa pienituloisen näkövinkkelistä). Olen silti samaa mieltä Leena Lumin kanssa siitä, että kirjat voisivat mennä paremmin kaupaksi normaalihintaisina, jos hinta olisi n. 5-10 euroa nykyistä alhaisempi. Nythän alennusmyynteihin päätyvät jämäkappaleiden lisäksi ne kirjat, joista on otettu liian suuri painos, eli myyntiodotukset ja toteutunut myynti eivät ole kohdanneet.

Jännä juttu muuten sekin, että esim. kotimainen elokuva rahoitetaan suurimmaksi osaksi julkisella rahalla, jolloin pääsylipputuloilla ei tarvitse yrittää kattaa kaikkia tuotantokustannuksia. Kirjojen ja kustantamojen kohdalla systeemi on tyystin toinen.

Lumikko kirjoitti...

milla, välillä tuntuu siltä, että kirjoista on tullut suoranainen ongelmajäte; esim. meidän paikallinen kierrätyskeskus ei edes ota kirjoja vastaan! Olen vähän ihmeessä isältä jääneiden kirjojen kanssa, kun en voi enkä halua niitä kaikkia pitää, enkä tiedä mihin niitä voisi viedä.

Olen kriitikon työssäni huomannut, että kirjan jälleenmyyntiarvo on tosi surkea verrattuna esim. dvd-elokuviin. Ainoastaan suosituimmista uutuuksista, harvinaisuuksista ja jossain määrin klassikoista maksetaan jotain divareissa ja Huuto.netissä. Uutuuksiakin voi olla vaikea saada eteenpäin, jos kirjaa on paljon liikkeellä (ja jos esim. kustantaja on jaellut sitä kovin avokätisesti). Varmaan tästä syystä uusiakin kirjoja päätyy kierrätyskeskuksiin, kirjastojen poistohyllyihin yms.

Minäkin katselin tuota Kaurismäki-teosta, mutta jätin sitten kuitenkin ostamatta. Muistan nimittäin prikulleen, missä kohtaa sama teos on meidän kirjastossa, ja päätin lainata sieltä :)

Maarit, minulla on periaatteessa ihan sama filosofia: haku- ja tietoteoksia ja työhön liittyviä kirjoja saa ilman muuta ostaa, samoin sellaisia kuvakirjoja, joita tulee selailtua usein. Ja kaunokirjallisuuden puolelta sitten niitä Tosi Tärkeitä tai tosi edullisia - loput kirjastosta. Näin siis periaatteessa :)

Suketus, minulla on onneksi sellainen piirre, että en koe pakottavaa tarvetta lukea kirjoja heti niiden ilmestyttyä, vaan luen ihan mielelläni vanhempia kirjoja. Onneksi siis siksi, että pääsen halvemmalla :) Jossain vaiheessa haluan lukea Kätilön, mutta voin ihan hyvin aloittaa Hitsaajasta. Mikähän on muuten Ketun seuraavan kirjan nimi - Teurastaja? Siivooja? Myyjä? :D

Lumikko kirjoitti...

Cheri, minäkin suhtaudun kirjoihin sillä tavalla sentimentaalisesti, että en esim. osaisi heittää kirjaa roskiin. Ja roskalavalle hylätyt kirjat on ehdottomasti pelastettava!

Saariston kasvatti, minäkin haluaisin kirjastonkäyttöni tuolle tasolle; etten enää edes osaisi _ostaa_ kirjoja. Ehkä ajattelisin toisin, jos minulla ei jo olisi näin paljon kirjoja, mutta niitä on kyllä nyt ihan riittävästi yhdelle (tai kahdelle) ihmiselle :)

Katja kirjoitti...

Kirjat ovat niiin ihania. Vaikka kirjahyllyni on jo aivan yli täynnä ja isompaa asuntooni ei mahdu en silti malta olla ostamatta uusia kirjoja.
Tuosta sinun pinostasi Siilin eleganssi on mielestäni aivan huippu kirja.
Noista kirjakaupoista pitää sen verran mainita että meillä täällä Turussa on ihana pieni kirjakauppa, nimeltään Pieni kirjapuoti, joka käsitykseni mukaan ei kuulu mihinkään ketjuun, mutta tosiaankin siellä kirjat ovat aina kalliimpia kuin ketjujen liikkeessä. Ihanan tunnelman vuoksi asioin siellä kuitenkin säännöllisen epäsäännöllisesti.

Mukavia lukuhetkiä!

Katja / Lumiomena kirjoitti...

Totta, vaikka tuossa pohdinkinkin syitä kirjojen korkealle hinnalle, saisi niiden hinta olla edullisempi. Olen samoin (todella) pienituloinen, kun apurahakin loppui. :)

Lumikko kirjoitti...

Katja, Siilin eleganssia ovat monet kehuneet ihanaksi, säästän sen johonkin sopivaan ajankohtaan :) Mukavaa, että teillä Turussa on tuollainen kauppa ja että asioit siellä myös kannatuksen vuoksi. Onhan niitä tietysti muuallakin, mutta hyvin vähän. Ja tiukoilla ovat, sen tiedän.

Lumiomenan Katja, onneksi näissä meidän hommissa (kriitikkona ja/tai bloggaajana) saa välillä iskeä kyntensä ihan uunituoreeseen painotuotteeseen, jonka posti kantaa ilmaiseksi kotiovelle :)

Jonna kirjoitti...

Siilin eleganssi on mahtava kirja, uskon että siihen palaan uudelleenkin. Ainakaan minulle se ei ollut mikään kerralla pureskeltu lukukokemus... Tykkäsin myös Kulinaristin kuolemasta samalta kirjailijalta.

Minun kirjaalesaalis jäi hyvin pieneksi. Ostin kolme kirjaa, joista ainoastaan yksi oli romaani. Vanhimmalle lapselle ollaan viimeisen kuukauden aikana käyty myös ostamassa useampi kirja, hän on viimein tainnut päästä lukemisen makuun, mistä olen todella iloinen.

Anonyymi kirjoitti...

Satuin viime viikosta erääseen kirjastoon juuri, kun he kantoivat kirjahyllyllisen pokkareita "Ota tästä ilmaiseksi"-hyllykköön. Tuli halvaksi alet!

Lumikko kirjoitti...

Jonna, kiva kuulla että Siilin eleganssista on näin tykätty, taisin siis tehdä hyvät kaupat. Lapsille kannattaa aina ostaa kirjoja, sehän on kuin laittaisi rahaa pankkiin :)

Anonyymi, no sinulla kävi sitten tuuri :)

Kirjakko kirjoitti...

Kirja-ale-blogaukset on ihaneita. On kiva nähdä millainen lukumaku ihmisillä on, kun he päästävät itsensä vähän villiintymään. Eikä tunnu omat sortumat niin painavilta, kun näkee, että muillekin on niitä kirjoja kotiutunut.

Mä yritän kovasti pitää yllä periaatetta, jonka mukaan yksi kirja pitää poistaa ennen kuin saa seuraavan ostaa. Käytännössä, kuitenkin, varsinkin jos sattuu hyvään aikaan kirjaston poistohyllylle/aleen/kaverin muuttolaatikoille...

Lumikko kirjoitti...

Kirjakko, tuli tosiaan taas villiinnyttyä ihan kunnolla :) Tuo yksi pois, yksi tilalle-periaate olis kyllä hyvä, mutta ei ole multa oikein onnistunut...