tiistai 20. huhtikuuta 2010

Nuukuusviikko

Nyt vietetään valtakunnallista Nuukuusviikkoa. Viikko on jokavuotinen järkevän kulutuksen teemaviikko, jonka järjestää 20 eri kansalaisjärjestöstä koostuva Kierrätysliike. Tänä vuonna nuukuusviikon teema on "Vähemmän kulutusta -enemmän elämää". Nuukuusviikon nettisivuilla todetaan näin:
Käsite ”ekologisuus” ymmärretään usein vain oikeiden kulutusvalintojen tekemisenä ja vaikkapa viimeisimmän tekniikan hankkimisena, jotta luonnonvaroja säästyisi. Näin kulutamme edelleen usein aivan turhaan luonnonvaroja eikä elämämme mielekkyys lisäänny tai kestämättömät talousrakenteet muutu. (...) Ekotehokkuus ei ole riittävä keino, sillä sen aiheuttama hyöty katoaa, kun kulutus lisääntyy talouden kasvun myötä.

Aikamme ympäristöongelmien ensisijainen ratkaisu on kasvuun perustuvan talouden purkamisessa. (...) Englanniksi liikkeen sanoma on "degrowth". Suomalaisessa keskustelussa puhutaan kohtuustaloudesta.

Nuukuusviikolla puhutaan sellaisten elämäntapavalintojen puolesta, jotka ovat sekä mielekkäitä että ympäristöystävällisiä. Itse tekeminen, ihmissuhteet ja jo olemassaolevan hyödyntäminen parantavat elämänlaatua varmemmin kuin ansiotason jatkuvaan nostamiseen pyrkivä kulutuseetos.

Nuukuusviikon nettisivuilta löytyy sellainenkin kiinnostava tieto, että vuoden 2009 Happy Planet Indexin mukaan maailman mallimaat ovat Costa Rica, Dominikaaninen tasavalta ja Jamaika. Indeksi listaa maat järjestykseen ekologisen jalanjäljen, eliniän odotteen ja ihmisten tyytyväisyyden perusteella. Suomi on vertailussa sijalla 59.

Tällä viikolla siis luvassa nuukailua tässäkin blogissa. Stay tuned!

Meijerin alakerrassa toimii Kaluste-Entisöinti, joka kunnostaa vanhat huonekalut uusien veroisiksi -kauniimmiksi vain!

Ei kommentteja: