keskiviikko 4. toukokuuta 2011

Afrikka tuli luokseni

Afrikka on tullut luokseni tänne maalle. Ensin se tuli ruskeassa kirjekuoressa, kolmen poltetun DVD-levyn muodossa. Sitten se tuli kokonaisena näyttelynä, tanssina, musiikkina ja ruokana.

Tein ennakkojutun Helsingissä ensi viikolla pidettävästä afrikkalaisen elokuvan festivaalista ja sain sitä varten katsottavakseni elokuvia Kamerunista, Etelä-Afrikasta ja Senegalista. Ennakkokatseluun annettavat elokuvat ovat yleensä pelkkiä kiekkoja, ilman kansia ja kansitaidetta. Elokuvan nimi on kirjoitettu levyyn tussilla.

Se ei riitä minulle. Tarvitsen ensivaikutelman. Etsin netistä elokuvan julisteen ja vasta yhdistettyäni mielessäni sen käsillä olevaan, vaatimattomaan kiekkoon, olen valmis katsomaan elokuvan. Olen siis tässä suhteessa ulkonäkokeskeinen. Katsomieni elokuvien julisteet yllä. Aika herkullisia verrattuina pelkkiin poltettuihin kiekkoihin.

En ole vielä nähnyt Kiasman ARS 11-näyttelyä, mutta naapurikaupungissa avatun satelliittinäyttelyn avajaisissa olin. Isä nautti juhlahumusta pyörätuolista käsin, tapasi tuttuja ja tutki taideteoksia.

Taakse on onneksi jäänyt aika, jolloin hän ei suostunut pyörätuoliin istumaan (koska ei muka ollut tarpeeksi sairas). Nyt museon vahtimestarit rientävät hakemaan pyörätuolia heti kun näkevät isän kumaraisen hahmon ovella. Isä antautuu mielellään työnneltäväksi ja nauttii jopa luiskien hurjista alamäistä, jotka mennäänkin vauhdilla.

6 kommenttia:

Pienen mökin emäntä kirjoitti...

Kaikki julisteet, varsinkin keskimmäinen, herättävät mielenkiinnon! Mihin lehteen juttusi tulee?

Kirjailijatar kirjoitti...

Minustakin nuo julisteet ovat kiehtovia. En taida päästä katsomaan tuota satelliittia, mutta Kiasmassa jo tosiaan kävin. Pidin näyttelystä, se herätti paljon ajatuksia ja aion sinne vielä uudelleen, moni video jäi katsomatta.

Hippokampustaja kirjoitti...

Otsikostasi tuli heti mielleyhtymä:
Afrikka tuli luokseni ja katsoi minua rävähtämättä suoraan silmiin.

Lumikko kirjoitti...

Pienen mökin emäntä, se tulee yhteen verkkojulkaisuun :)

Kirjailijatar, Kiasman näyttelyyn täytyy kyllä mennä oikein ajan kanssa, siellä ei taida tunti pari riittää mihinkään...

Hippokampustaja, ehkä niinkin :) Elokuvat olivat kyllä kaikki hyväntuulisia, kertoivat rohkeista ja pärjäävistä afrikkalaisnaisista ja -tytöistä jokikinen.

anua kirjoitti...

ooo, olin ihan unohtanut että tuollainenKIN elokuvatapahtuma on olemassa! jännää... :)

Lumikko kirjoitti...

anua, juu, se järjestetään nyt toista kertaa. Sattuu nyt sopivasti samaan aikaan ARSin kanssa :)