Palaan vielä kerran ajatuksissani Pariisiin. Tai no, varmasti vielä monta monituista kertaa, lopun elämääni, toivottavasti myös muutoin kuin vain ajatuksissani. Mutta täällä blogissa siis.
Ajattelin jakaa kanssanne muutamia vinkkejä, joiden avulla matkaan pääsee pienelläkin budjetilla. En nyt puhu mistään reppumatkailusta; minusta on vanhemmiten tullut sen verran mukavuudenhaluinen, että telttailu tai hostellien dormit eivät enää tule kyseeseen. Mutta vaikka matkaisi lentämällä, matkalaukkua perässään vetämällä ja hotelleissa yöpyen, pihistää voi silti monessa kohdassa.
Jaan tämän postauksen kahteen osaan, joista ensimmäisessä keskityn matkan varaamiseen: miten löytää edulliset lennot ja majoitus. Toisessa osassa kerron köyhäilystäni paikan päällä, itse kohteessa. Kokemukseni rajoittuvat Eurooppaan, joten kaukomatkailusta en osaa sanoa mitään.
Teillä on varmasti paljon sellaisiakin vinkkejä, joita en tunne tai ole tullut ajatelleeksi; olisikin hauskaa (ja hyödyllistä!), jos jakaisitte niitä kommenttilootan puolella.
Mutta tässä siis omiani:
*Kaupunkilomilla omatoimimatkat ovat yleensä halvempia kuin pakettimatkat, ainakin jos matkaan lähtee 1-2 aikuista. Varaan siis lennot ja hotellin erikseen. Rantakohteissa pakettimatka voi tulla halvemmaksi.
*Mitä joustavampi voi olla matkan ajankohdan kanssa, sitä halvemmalla saa lennot. Myös mitä aikaisemmin on liikkeellä varaamisen kanssa, sitä edullisemmin yleensä pääsee. Eri asia ovat sitten matkatoimistojen äkkilähdöt, joissa matkaan pääsee usein kaksi yhden hinnalla.
*Lentoyhtiöistä suosin paitsi hyviksi havaitsemiani halpalentoyhtiöitä (esim. Norwegian, Air Berlin, Blue1), myös kohdemaiden omia lentoyhtiöitä; usein niillä pääsee kohteeseen edullisimmin. Toukokuisen Pariisin matkan vaihtoehto olisi ollut Dubrovnik, ja sinne halvimmalla olisi lentänyt Croatian Airlines.
*Käytän usein Vertaa.fi-palvelua saadakseni vihiä siitä, mitkä lentoyhtiöt lentävät kohteeseen halvimmalla. En kuitenkaan koskaan varaa Vertaa-fi-palvelun kautta mitään, sillä siellä hääräävät matkatoimistot välikäsinä. Mitä enemmän välikäsiä, sitä enemmän kuluja.
*Kun minulla on käsitys siitä, mitkä lentoyhtiöt kohteeseen halvimmalla lentävät, menen suoraan ko. yhtiöiden omille sivuille. Siellä tarkastelen mahdollisimman laajaa kalenterinäkymää, jotta saan valittua halvimmat päivät sekä meno- että paluulennolle. Näin siis silloin, kun ajankohta on vapaasti valittavissa. Yksittäisten viikonpäivien välillä voi olla hyvin suuria hintaeroja, samoin kuin viikkojen ja kuukausienkin välillä. Sesonkiajankohdat ovat tietysti kalleimpia.
*Hinnan lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota muihin seikkoihin: kuinka aikaisin aamulla tai myöhään illalla lento lähtee, onko useita välilaskuja, yms. Yritän maksimoida kohteessa vietetyn ajan pituuden, eli esim. myöhäinen lähtö- ja varhainen paluuajankohta eivät ole taloudellisesti järkeviä (erikseen maksettavia hotelliöitä ajatellen).
Suosin silti inhimillisiä lähtöajankohtia, eli mieluummin matkaan aamuyhdeksältä kuin aamukuudelta. Jos on kovin väsynyt ensimmäisenä päivänä, päivä menee vähän hukkaan ja väsymys voi säteillä vielä seuraaviinkin päiviin. Tällä on merkitystä lähinnä lyhyillä lomilla.
*Jos kohde on jokin hyvin suosittu turistirysä, kuten vaikkapa Firenze tai Venetsia, voi tulla halvemmaksi lentää toisen kaupungin lentokentälle ja matkustaa sieltä sitten junalla varsinaiseen kohteeseen. Etenkin jos toiveissa on joka tapauksessa nähdä vähän muutakin kuin yhtä tiettyä kaupunkia.
Säästin toissa kesän Italian reissulla pitkän pennin lentämällä Firenzen sijaan Bolognaan ja junailemalla sieltä sitten seuraavana päivänä perille. Bolognasta on lyhyt matka moniin paikkoihin, minkä lisäksi sekin on näkemisen arvoinen kaupunki. Junalla matkustaminen Italiassa on edullista.
*Hyvä tapa saada reissusta enemmän irti: jää välilaskukaupunkiin vaikkapa yhdeksi yöksi. Tämä on mahdollista useilla lentoyhtiöillä ja olen sitä paljon harrastanut. Ainakin aikaisemmin välilaskukaupungissa sai oleskella useammankin yön ilman erillistä maksua (paitsi tietysti majoittuminen).
Esim. Espanjaan tai sieltä pois olen lentänyt ainakin Air Francella (pysähtyen Pariisiin muutamaksi päiväksi), Malevilla (pysähtyen Budapestiin) ja KLM:llä (pysähtyen Amsterdamiin). Nyt harkitsimme Pariisiin lentämistä Air Balticilla: siihen olisi ollut helppo järjestää vajaan vuorokauden pysähdys Riikassa. Päädyimme kuitenkin Blue1:iin aikataulullisista syistä.
*Kannattaa seurata lentoyhtiöiden ja matkanjärjestäjien tarjouksia. Itse olen ollut mm. Berliinissä, Wienissä ja Zürichissä Air Berlinin 2 yhden hinnalla-tarjouksilla, joista oli mainos Hesarissa. Myös esim. Top 10 Matkatarjousten uutiskirjeessä on usein hyviä tarjouksia. Netissä on myös sivustoja, joille kerätään eri matkatoimistojen äkkilähtöjä. Googlettamalla löytyy.
*En koskaan käytä matkatoimistoa (paitsi pakettimatkoilla), vaan ostan lennot suoraan lentoyhtiöltä ja varaan hotellin joko hotellin omien sivujen kautta tai Booking.comin kautta.
*Usein valitsen hotellin Booking.comin avulla: siellä hotelleja on helppo etsiä esim. hinnan ja sijainnin perusteella. Kannattaa lukea myös ihmisten antamia palautteita hotelleista sekä huomioida hotellin saama pistekeskiarvo; kokemukseni mukaan se korreloi aika hyvin hotellin "tason" kanssa myös vaatimattomien hotellien kohdalla.
*Ennen varaamista tarkistan, minkä hintainen hotelli on sen omien kotisivujen kautta varattuna. Varaamalla hotellin suoraan voi säästää useita kymmeniä euroja. Jos hinta on sama, käytän Booking.comia, josta minulla on tähän mennessä ollut pelkkää hyvää sanottavaa (olen käyttänyt palvelua vuosia).
*Etenkin hienompien hotellien kohdalla Booking.comissa on joskus todella halpoja tarjouksia, mutta silloin hotelli on yleensä maksettava varauksen yhteydessä. Näinä tuhkapilvien, lakkojen ja muiden riskitekijöiden aikoina ko. vaihtoehtoa ei oikein voi suositella, sillä rahoja ei saa takaisin. Jos hotellin ainoastaan varaa, sen voi tavallisesti perua vielä samana tai ainakin edellisenä päivänä täysin maksutta, mikäli lennon kanssa tulee ongelmia.
*Hotellin varaamisessa tietysti auttaa, jos tuntee kaupunkia tai tutustuu siihen vaikkapa opaskirjan avulla etukäteen. Majoittumisessa on suuria hintaeroja eri alueiden ja kaupunginosien välillä. Pariisissa suositeltavia alueita köyhäilijälle ovat Montmartren tienoo ja Place d'Italien seutu: ne ovat (ainakin oman kokemukseni mukaan) mukavista ja suhteellisen keskeisistä alueista edullisimpia. Halvimmalla tietysti majoittuu kaupungin laidalla, mutta ainakin minulle riittävän keskeinen sijainti on majapaikan valinnassa tärkeä kriteeri.
*Vielä halvemmalla tietysti pääsee, jos on joku, jonka luona majoittua. Itse en tykkää pyöriä pitkään toisten nurkissa, mikäli kyseessä ei ole todella hyvä ystävä. Rohkeimmat voivat etsiä ilmaista majapaikkaa Couch Surfing-yhteisöpalvelun kautta, jossa ihmiset tarjoavat sohviaan tai vierashuoneitaan turistien käyttöön ilmaiseksi. Ideana on vastavuoroisuus: majapaikan tarjoava voi olettaa pääsevänsä itsekin majoittumaan ilmaiseksi, sitten kun on hänen vuoronsa matkustaa.
Minusta idea on erittäin hyvä ja sosiaalinen kontrolli sivustolla toimii (yöpyjät antavat isännistään palautetta ja toisin päin), joten melko luottavaisin mielin voi lähteä kokeilemaan. Couch Surfingia voi käyttää myös paikallisen "oppaan" etsimiseen; etenkin jos matkustaa yksin, voi olla mukavaa tavata kohteessa joku paikallinen, jonka kanssa käydä vaikka museossa tai lasillisella.
Kun olin muutama vuosi sitten yksin Reykjavikissa, tapasin Couch Surfingin kautta mukavan toimittajan, jonka kanssa kävimme oluella ja rock-klubilla. Yksin en olisi varsinkaan klubille tullut menneeksi. Lisäksi Asgeirin kanssa käymäni keskustelut avasivat minulle islantilaista yhteiskuntaa ja kulttuuria. Toinenkin sohvasurffaaja minun piti tavata, mutta saamani ruokamyrkytys torpedoi sen illanistujaissuunnitelman...
Lisää köyhäilyvinkkejä luvassa siis myöhemmin!
Kaikki kuvat jälleen Butte aux Caillesista ja sen eteläpuolella sijaitsevista kortteleista.
14 kommenttia:
Tää on hyvä postaus, jakaa kokemuksia matkailusta halvimman kautta, kun meitä muitakin köyhäilijöitä on joilla tekee mieli joskus matkustaa.
Minä varasin jo viime vuoden puolella tämän kevään matkan Pariisiin ebookersin kautta, ihan lennot ja majoituksen. silloin oli vielä joku erikoisalennus kun tilasi viime vuoden puolella ja kun majoittui yli 4 yöksi , sai vielä Lisäalennuksia. Laskin että kannattaa olla siellä se 4 yötä samaan hintan kuin jos olis viikonlopun vain. Kokemukset hyviä ebookersista ja ei tullut lisähintaa.
Mielenkiinnolla jään odottamaan seuraavaa postaustasi.
Liisa/mummon akkunalla.
Hyviä nettisivuja:
www.skyscanner.fi -> hyvä lentohaku. etsii myös halpalentoyhtiöiden lentoja.
www.airbnb.com -> tätä kokeilen ensi kertaa nyt tänä kesänä, voin sitten kertoilla kokemuksia. Ajatuksena siis, että tuota kautta voi löytää majoituksen yksityisten ihmisten kautta/vuokraamana. Olen paljon tuolla surffaillut, ja löytänyt monia hyviä ja edullisia vaihtoehtoja. Kaverini on testannut jo kaksi kertaa (Istanbul ja Barcelona) ja on toiminut hyvin.
www.tripadvisor.com -> käyttäjien arvioita hotelleista yms.
Hyvä postaus, jossa oli käytännöllisä vinkkejä.
Yksi suomalainen sivusto, jolla on mm. mielenkiintoisia matkailublogeja ja hakutoimintoja, on http://www.rantapallo.fi/
Liisa, se minulla tässä olikin ideana -ja arvasin, että kommenttilootaan tulee lisää vinkkejä!
Anua, Skyscanner että Airbnb ovat mulle uusia tuttavuuksia. En varmaan pääse ikuisuuksin lähtemään minnekään, mutta pidän etenkin tuon Skyscannerin mielessä seuraavaa kertaa varten, kiitos!
minmi, hyvä jos vinkeistä on hyötyä. Ja juu, Rantapallostakin muistan jotain joskus etsineeni...
Voi tämä oli ihan super hyvä vinkki postaus meille ja varsinkin kolmannelle tyttärelle joka eilisen juhlansa kunniaksi sai avoimen lentolipun vuodeksi erittäin hyvällä latauksella:D
Kiitos!
Mekin ollaan suosittu itsepaketoimista, mutta nykyään, jos reissataan koko perhe, joudutaan lähes aina ostamaan pakettimatka tai ainakin pyytämään matkatoimistosta tai hotellista suoraan apua matkajärjestelyihin. Nimittäin kuuden hengen perheen on vaikeaa löytää hotellihuoneita tai laivojen hyttejä, joihin mahtuu koko perhe.
Norwegianilla olen matkustanut neljän lennon verran nyt viimeisen kuukauden aikana. Kaikki palvelu on kohdillaan, lisämaksullisia ruokia ei otettu. Niillä on ollut älyttömän halpoja tarjouksia: Lontooseen 30 euroa per suunta. Enkä hämmästele, koska nytkin Köpiksen kone oli noin puolillaan.
Mä käytän erilaisia cheapflights/supersaver tms. hakupalveluja ja olen varannut niiden kautta. Joskus olen kuitenkin kokeillut niitten sivuilta löydettyä lentoa sen varsinaisen lentoyhtiön kautta ja se onkin saattanut olla halvempi!
Mun pitää varmaan tehdä postaus samasta aiheesta perhenäkökulmasta. Ainakin kun Siljan FB-saitilla annan aina välillä palautetta siitä, että tarjoukset eivät koskaan koske perhehyttejä, tykkääjiä on paljon.
Perhekoostamme huolimatta me ollaan matkustettu varsin paljon, mutta viime aikoina lähinnä Euroopassa.
Kiitos kaikille vinkeistä!
Anu
Kiitos hyvistä vinkeistä! Jos matkustaa edullisesti, ei sen välttämättä tarvitse tuntua köyhäilyltäkään. Itse olen varannut suoraan lentoyhtiöiltä, monesti tarjous on sisältänyt myös hotellivaihtoehdon.
Ihana tuo toisessa kuvassasi oleva koiramarkiisi! Ihan kuin meidän SImo siinä istuisi odottelemassa! Hieno postaus ja hyödyllinen meistä monelle!
Maria, no hyvä! Ja onnea myös valmistuneen äidille :)
Anu, arvaan sen (että lasten kanssa voi olla toisin), siksi mainitsinkin omatoimimatkailun kannattavan, jos matkaan lähtee pelkkiä aikuisia. Hyvä idea tehdä vastaava postaus perhevinkkelistä!
Juu, haku- ja vertailupalvelut ovat hyviä lentojen etsimiseen, mutta varaus kannattaa yleensä tehdä yhtiön omilta sivuilta, koska siellä ei ole niitä välikäsiä ottamassa välityspalkkiota.
anja, eipä kestä :) Totta puhut, ei budjettimatkailun tarvitse tuntua mitenkään köyhäilyltä. Riippuu tietysti siitäkin, mihin on tottunut. Yksi sellainen tilanne ulkomailla tulee usein vastaan, jolloin toivoisin olevani rikas: kun jalat ovat kävelemisestä puhki, tekisi mieli ottaa taksi. Halpojen taksien maissa sen voi tietty tehdäkin, mutta yleensä en raaski. Muuten en voi sanoa kamalasti "köyhäilystä" kärsineeni!
Koiramarkiisi oli kiva :)
http://www.vegdining.com/Go.cfm?id=VegDiningCard on hyvä linkki vegetaariravintoloista ympäri maailmaa. Meille se on ollut käyttökelpoinen, koska paikan päällä niitä on vaikea löytää.
http://www.kellonaika.fi/ Täältä löytyvät kellot, kartat säätilat ja muut. Tästä olen uteliaisuuttani seuraillut perheenjäsenten matkailusäitä ja –aikoja, jos ovat toisella puolella maailmaa.
Hotelleista minulla on sellainen kokemus, että omassa suosikkihotellissa ei ole vapaana huoneen huonetta, etsii minkä kautta vain. Tällöin kannattaa lähettää tiedustelu suoraan hotelliin vaikkapa sähköpostilla ja aina sieltä kyllä yksi vapaa huone löytyy. Taisit tuosta jo mainitakin. Oli minulla muitakin linkkejä, mutta ajatukset tässä menevät sekaisin Bloggerin takkuilun takia. Tämä oli neljäs yritys tänään kirjoittaa kommentti.
Clarissa, kiitos näistäkin vinkeistä! Kasvisruokaravintoloita voi tosiaan olla vaikea löytää, etenkin kun sijaitsevat usein vähän syrjässä.
Kurjaa tuo Bloggerin temppuilu...
Aaaw, Pariisi! <3 Itse en ole vielä koskaan käynyt, mutta vielä joskus.
Kiitti hyvistä vinkeistä ja kokemuksien jakamisesta! :)
niminami, eipä kestä :) Pääset varmasti vielä Pariisiin!
Todella hyviä vinkkejä ja itse käytän samoja nettisivuja hyödykseni kuin jo postauksessa ja kommenteissa on mainittu. Itse halpailen usein lennoissa, mutta hotellien suhteen varaan usein 4 tähden hotellin. Koska käytän esim. booking.comia tai varaan tablet:n kautta jonkun edullisen luksushotellin, niin olen päässyt hotellienkin osalta aika edullisesti, vaikka kyse onkin luksuksesta. Kun vain viitsii nähdä vaivaa ja tietää muutamat erityisen hyvät saitit (riippuen matkakohteesta ja minne päin maailmaa on menossa), niin matkan voi saada todellakin huippuhalvalla. Erityisesti Aasian matkoilla olen käyttänyt esim. Air Asiaa, joka on todella hyvä halpalentoyhtiö. Air Asialla pääsisi Lontoon tai Pariisin kautta myös reilusti alle 1000 eurolla Australiaan tai Uuteen-Seelantiin. Yksi hyvä nettisaitti on myös Tripadvisor, josta voi lukea "tavallisten" matkailijoiden arvosteluja hotelleista jne. Käytän Tripadvisoria erityisesti, kun haluan nähdä todellisia kuvia jostakin tietystä hotellista.
Absolutely white, vaivaa on tosiaan vähän nähtävä, mutta toisaalta matkan suunnitteluhan on hauskaa!
Meidän piti mennä Islantiin toissa keväänä, ja silloin löydettiin Reykjavikista sellainen todella hieno hotelli, jossa olisi ollut oma kylpylä, mahtavat näkymät ikkunoista jne. Se olisi maksanut meiltä kahdelta alle 400 euroa/vko, vaikka oikea hinta oli yli 1600-,/vko. No, tuhkapilvi pilasi sitten sen reissun ja huippuhalpa luksushotelli jäi kokematta... (onneksi ei oltu maksettu sitä etukäteen). Viikkoa myöhemmin sama hotelli olisi ollut taas normaalihintainen. Kyllä harmitti!
Lähetä kommentti