maanantai 18. huhtikuuta 2011

Entäs nyt?

Kuva Annika Huettin ja Ulf Huett Nilssonin kirjasta Detaljer hemma.
Poliittista historiaa on nyt tehty ja jännitysnäytelmä oli vailla vertaa. Vaaleissa oli useita valopilkkuja, mutta niiden aiheuttama ilo uhkaa hukkua huolestuneisuuteen. Miten tästä eteenpäin, mihin suuntaan ja millä keinoin?

Nyt tuntuu entistäkin tärkeämmältä puolustaa tärkeiksi kokemiaan arvoja niin elämässä kuin blogissakin. Silläkin uhalla, ettei se kirvoita pelkkiä tykkäämisiä.

35 kommenttia:

Katja / Lumiomena kirjoitti...

Olet oikeassa. Minä olin eilen illalla niin pöyristyneenä kommenttien kanssa Facebookissa, että poden jo pientä vaaliväsymystä (sen eilen syntyneen v***tuksen rinnalla). Omassa blogissanikin, vaikka se on epäpoliittinen kirjablogi, oli pakko nostaa vaalitulos esille vaikka sitten jälkikirjoituksen muodossa.

Täytyy toivoa, että seuraavissa vaaleissa moni asia kääntyy toisin ja ne valopilkut saavat lisääntyä.

Tiina Konttila kirjoitti...

Huolestuneisuutta tunnen minäkin. En oikein missään vaiheessa ymmärtänyt miten niin konservatiivinen ryhmä nojaa niin vahvasti muutoksen tekemiseen. Muutoksen mihin?

Onko heillä oikeasti osaamista, kykyä yhteistyöhön, ymmärrystä siitä miten asiat saadaan aikaan? Enää ei riitä takarivistä vastustaminen eikä lentävät lausahdukset.

Facebookin kommenteista olen vähän ärtynyt minäkin, mutta eniten kuitenkin niistä "vaalit, hohhoijaa, ketä kiinnostaa?".

Jännityksellä odotan miten sujuvat hallitusneuvottelut ja miten alkaa syksyllä sujumaan työt eduskunnassa. Se ois nyt sitten aika lunastaa niitä isoja puheita vissiin...

Liisa kirjoitti...

En minä vaan ymmärrä mikä teitä huolestuttaa näissä vaalituloksissa? sekö kun Kok on ykköspuolue vaiko kun Persukset sai niinsuuren kannatuksen ja paljon paikkoja eduskunnassa? Eikös se ole hyvä kun naamat aikalailla vaihtui siellä? Itse odotan mielenkiinnolla mitä tää uusi eduskunta saa aikaseksi,vai eikö saa mitään aikaseksi, kuten ei aiemmatkaan eduskunnat. Luulis nyt jo olevan muutoksen aika.

Nonna kirjoitti...

Saas nähdä millaiset hallitusneuvottelut on edessä! Mielenkiintoisia aikoja eletään!

Hippokampustaja kirjoitti...

Aika tragikoomiselta vaikuttaa...

Kirsi kirjoitti...

Samanlaisia ihmisiä kaikki ollaan, tuskinpa saavat perussuomalaisetkaan suuria muutoksia aikaan, mutta ehkäpä ainakin paljon puhetta ja sitä kautta jotain muutosta nykyiseen "Eu vie ja suomi vikisee perässä" -politiikkaan? Onpa niitä uusia edustajia eduskuntaan valittu joka kerta, ja avustajat ja virkamiehet sen työn tekee muutenkin... Omasta mielestäni enemmänkin mielenkiintoista seurata, niinhän ne on nationalistit nousseet muuallakin esim. Ruotsissa.

Hallitus neuvotteluista tulee varmaankin vaikeat, kuka joustaa ja kuka ei, ja mistä löytyy ministerit...

Liisa kirjoitti...

Muutosta kaivattiin ja sitä tuli nyt roppakaupalla. Ihmiset oli tyytymättömiä samoihin naamoihin ja suurten puolueiden päätöksiin, tässä on tulos-protestivaalit.

Lumikko kirjoitti...

Lumiomenan Katja, en ole tänään Facebookissa käynytkään, mutta kaikenlaisten viha- ja protestiryhmien perustamisessa minua häiritsee se, että sorrutaan siihen samaan mitä kritisoidaan: populismiin, asioiden yksinkertaistamiseen ja mustavalkoistamiseen.

Minusta on ollut mielenkiintoista huomata, etten näköjään tunne _ketään_ perussuomalaisten kannattajia, koska kaikki ihmiset ympärilläni (naamakirjakavereista lähimpiin ystäviin) vaikuttavat yhtä järkyttyneiltä. Sikäli ihan mielenkiintoista törmätä täällä blogimaailmassa myös toisenlaisiin ajatuksiin.

Pilvitarha, kaikki tuo mainitsemasi jää nyt nähtäväksi. On tosiaan aika haasteellinen tilanne niin Soinille kuin muullekin eduskunnalle, että sinne tulee kerralla niin suuri määrä täysin kokemattomia kansanedustajia. Toivottavasti jaksettaisiin perehtyä asioihin, syihin ja seurauksiin. Ettei vain mentäisi iskulauseiden perässä sieltä missä aita on matalin.

Liisa, minua huolestuttaa kumpikin noista mainitsemistasi asioista. Muutos on varmasti tervetullut ja vaihtuvuus on hyvä asia. Huolessa lienee enemmän kyse siitä, millainen muutos on edessä.

Siitä olen kyllä eri mieltä, etteivätkö eduskunnat olisi saaneet paljonkin aikaan, kaikkina aikoina. Emme aina ymmärräkään, kuinka paljon poliittisilla päätöksillä on vaikutusta arkielämäämme, hyvässä ja pahassa.

Nonna, kaikki hallitukseen pyrkivät puolueet ovat nyt niin eri linjoilla asioista, että melkoisen hankalaa voi yhteistyöstä tulla. Siinä saa tehdä kompromissin jos toisenkin itse kukin. Seuraavat vaalit ovatkin sitten taas mielenkiintoiset myös tästä syystä -joku (kaikki?) puolueista pettää väkisinkin vaalilupauksensa.

Lumikko kirjoitti...

Hippokampustaja, kyllähän tässä tragikoomisiakin piirteitä on, ei tarvitse kuin katsoa hallitukseen pyrkivien puolueiden johtajien ilmeitä, kun heitä jututetaan yhtä aikaa...

Tämä on aina mielenkiintoista, että kun keskustellaan jostain tunteita/mielipiteitä herättävästä aiheesta, uusia lukijoita tulee "kaapista" ja avaa sanaisen arkkunsa... Tervetuloa vaan mukaan Kirsi!

Samanlaisia ihmisiä ollaan, mutta ajatuksissamme ja arvomaailmoissamme on sentään eroja. Ja hyvä niin. Niinhän ne on nationalistit nousseet muuallakin, jo aikoja sitten. Se juuri huolestuttaa.

Liisa, protestivaalit ilman muuta. Nyt vain odotetaan, miten protesti manifestoituu käytännön eduskuntatyössä.

Mari A. kirjoitti...

Niin, nyt pitää päästä jotenkin järkytyksen yli ja sitten alkaa toivoa, että mitään pahaa ja korjaamatonta ei saatais aikaan neljään vuoteen. Suuntaus on nähtävissä ympäri Euroopan, mutta ei voi pidemmän päälle toimia, kun ei olla maailmalla ainoita ihmisiä. Eikä voida riistää loputtomiin muita.

Tämä on kai se viimeinen yritys: suljetaan rajat ja yritetään pitää kiinni omastamme. Seuraavaksi siitä taistellaan tai sitten opimme vihdoinkin jakamaan. Tai sitten se on tosiaan vain 20 prossaa ja enemmistö vielä jyllää.

Petriina kirjoitti...

Yritän ajatella positiivisesti, 80% äänesti kuitenkin muita kuin persuja. Laiha lohtu, mutta kuitenkin. Toivoisin, että tämä herättelee ihmisiä juuri siihen mitä itsekin totesit, taistelemaan ja puolustamaan niitä omia, tärkeäksi kokemiaan arvoja.

On vaikea keksiä mitään positiivista sanottavaa puolueesta, joka määrittelee itsensä kansallismieliseksi ja kristillissosialistiseksi. Ainakaan yhdenvertaisuuden asialla sellainen ei voi olla, vielä kun kyseisen puolueen puheenjohtaja vastustaa aborttioikeutta, naispappeutta, avioeroa jne. Ymmärrän kyllä ihmisten haluan saada aikaan muutosta, mutta millaista ?

Kirsi kirjoitti...

Demokratiassa ei mielestäni voida sanoa, että olisi äänestetty väärin.

Helena Erosen teksti kiteyttää omat ajatukseni erittäin hyvin ja siksipä linkitän sen tähän ja susosittelen lukemaan ja miettimään noita sosiaalisen median viharyhmiin liittymisiä. http://ohohupsis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/70267-hyvinhan-siina-kavi-mita-te-itkette

Ja blogistille, olen seurannut blogiasi taustalla jonkin aikaa ja tykännyt teksteistäsi, mutta en näemmä ole tänne aiemmin kommentoinut, vaikka usein kommentoinkin eri blogeissa. Ehkäpä jatkossa kommentoin useammin:).

Lumikko kirjoitti...

Mari A., niin, neljä vuotta on pitkä aika. Itse toivon, että persujen politiikassa korostuisi nyt se "pienen ihmisen asialla oleminen", eikä esim. ulkomaalaisvihamielisyys tai EU-kielteisyys. Mutta saa nähdä, heillä on ymmärtääkseni aika heterogeenistä se porukka. Kuten aamu-TV:ssä sanottiin, postmoderni puolue ;)

Pitkällä tähtäimellä minäkin luulen, että maailmassa tulee tapahtumaan aika isoja voimasuhteiden muutoksia (näkeehän sen jo nyt talouden saralla). Niin se on ollut kautta historian, että maailmanvaltiaat vaihtuvat muutaman sadan vuoden välein. Osittain sen vuoksi kai EU:kin aikoinaan perustettiin -jotta Euroopan pienillä valtioilla olisi edes jotain sanomista tässä maailmassa.

Taru kirjoitti...

Kyllä muakin huolestuttaa. Moni perussuomalaisten äänestäjä ei välttämättä tosissaan tukenut heidän tavoitteitaan, halusipahan vain näpäyttää päättäjiä. Ko. protestin kanssa joutuu nyt elämään neljä vuotta.

Lumikko kirjoitti...

Petriina, se on tosiaan hyvä muistaa, kahdeksan henkilöä kymmenestä. Ja hyviin puoliin kuuluu esim. se, että harvoin on (poliittinen) keskustelu ollut näin vilkasta vaalien jälkeen. Ehkä demokratia tarvitsee tällaisia herätyksiä toimiakseen ja jatkuakseen. Nyt ihmiset ovat ainakin huomanneet, että äänestämällä _voi_ vaikuttaa.

Kirsi, ei tässä minustakaan väärin ole äänestetty. Tuomas Nevanlinna kirjoitti aiheesta toissa viikolla ilmestyneessä Nyt-liitteessä ja nosti esiin Hitlerin Saksan. Se on tietysti pelottavin esimerkki siitä, minkä demokratia(kin) mahdollistaa. Mutta silloinkaan ei äänestetty väärin, jos ajatellaan demokratian periaatteita. Harkitsemattomasti ja saksalaisten itsensäkin kannalta tuhoisasti kyllä, mikä selvisi koko laajudessaan vasta myöhemmin. Käytännössä "väärinkin" siis voi äänestää, jos väärällä tarkoitetaan negatiivisia seurauksia maan ja kansan tulevaisuudelle.

(en nyt siis missään tapauksessa vertaa persuja natseihin, vaan ainoastaan pohdin tätä demokratian toimintamekanismia ja sitä, onko "väärinäänestäminen" periaatteessa mahdollista vaiko ei)

Juuri siksi, ettei Hitlerin Saksa koskaan enää toistuisi maailmassa, vuoropuhelu ja keskustelu on tärkeää. Jotta mikään aate ei nousisi ainoaksi totuudeksi. Siihen tämä vaalitulos toivon mukaan kannustaa, ovathan suurimman kannatuksen saaneet puolueet kovin eri linjoilla monista asioista.

Tuosta linkittämästäsi puheenvuorosta sen verran, että minusta on aika luonnollista (ja hyvä!) että se 80% kansalaisista, joka äänesti jotain muuta puoluetta ja arvomaailmaa kuin perussuomalaisia, kokee halua ja tarvetta keskustella vaalituloksesta. Olisihan se nyt outoa, jos niin ei olisi! Eri asia on sitten se, millaisia sävyjä keskustelu saa. Kuten jo sanoinkin, viharyhmien perustaminen ja niihin liittyminen on eräänlaista populismia sekin.

Lumikko kirjoitti...

Elisa, minustakin tuntuu, että äänivyöryn massiivisuus sattoi tulla pienenä järkytyksenä persuille itselleenkin. Mm. siksi, että ministeriainesta ei riveistä välttämättä kovin helposti löydy. Mielenkiintoista kyllä nähdä neljän vuoden päästä, että tuleeko hallitustyöskentelystä kiitosta vai onko taas protestin paikka (ja ketäs sitten äänestetään?).

milla kirjoitti...

En osaa olla huolissani perussuomalaista. Äärimmäistä uhoa ja puhetta aina mahtuu ennen vaaleja ehdokkaiden suihin, mutta todellisuus on usein paljon hillitympää ja myönnytyksiä joudutaan tekemään, koska ei niitä päätöksiä nyt yksin perussuomalaiset kuitenkaan tee tässä maassa. En todella pidä heidän kaikista kannoistaan, mutta on heillä joitakin asioista joista voin olla samaakin mieltä. Ehdokkaissakin varmaan paljon oli eroja. En nyt jotenkin ymmärrä tätäkään, että nyt voi voi taannutaan ihan jonnekkin talvisota-aikaan ja kauheita juntteja kaikki. Enemmän minua ärsyttää ja pelottaa kokoomus ja heidän suuntansa! Heidän kanssaan minä en ole sitten sitä vähääkään samalla aaltopituudella. Eli olen sitä mieltä, että hyvä kun muurahaispesässä vähän kuhisee ;) Vaikka se voisi toki tapahtua muutenkin, kuin perussuomalaisten toimesta. Silti, aika tasoissa nuo kolme isointa kuitenkin olivat. Oma ehdokas ei kyllä päässyt läpi, mutta hän ketä myös harkitsin pääsi! Hyvä! :)

Maria/Sinisen linnan kirjasto kirjoitti...

En kauheasti halua vaalituntoja nettiin kirjata, mutta esim. Kirsillä ja Millalla on ollut hyviä pointteja tässä hienossa keskustelussa.

Hieman huvittaa, kun fb:ssa ja muuallakin omistusasunnoissa asuvat, hyvätuloiset työssäkäyvät/hyvätuloisten miesten vaimot/tyttäret, muutenkin mukavasti elelevät naiset ihmettelevät, että "kuka kumma niitä äänesti, ei ainakaan kukaan tuttuni". Onhan selvää, että muutosta (esim. verotukseen, julkisten varojen käyttöön) kaipasivat ennen kaikkea pienituloiset, syrjäytyneet/syrjäytetyt ihmiset.

Toivon, että ympäristöasiat eivät jää nyt aivan talouden rattaiden puristuksiin -ja että kaikki suomalaiset taustaan ym. katsomatta saisivat tasa-arvoista ja kunniottavaa kohtelua. Nähtäväksihän se jää, eipä tässä vaiheessa voi muuta todeta.

Clarissa kirjoitti...

Miten tästä eteenpäin, kysyit. Minä odotan syksyn uusintavaaleja, tai voisiko uskoa, että hallitukseen pyrkivät puolueet pystyisivät rakentavaan yhteistyöhön. Arvostukset kun ovat niin kaukana toisistaan.
Ehkä ensi kerralla saadaan myös ne "vaalit, hohhoijaa, ketä kiinnostaa?"-tyypit mukaan äänestämään.
Olen jutellut monen naisen kanssa näistä vaaleista enkä vielä ole tavannut ainoatakaan, joka olisi äijäpuoluetta äänestänyt, joten olikin mielenkiintoista lukea täällä näitä toisenlaisiakin mielipiteitä.

Pellon pientareella kirjoitti...

Samaa mieltä Lumikon kanssa arvoista. Ja tärkeintä on, että ne arvot ovat positiivisia, inhimillisiä, rakkaudellisia ja toisia huomioonottavia, ja jotka eivät kumpua vihasta, stereotypioista, pelosta, ennakkoluuloista ja kielloista (minä sanon miten kaikkien pitää elää). Se negaatiosta ja aggressiosta lähtevä fiilis, ilmapiiri tässä (vaalivoitossa) jotenkin eniten huolestuttaa. Tämä toki yleistämättä, mutta sitä on aistittavissa ja luettavissa paljon.

Lumikko kirjoitti...

Kävin äsken Facebookissa ja täytyy kyllä sanoa, että siellä on joukkohysteriaa ilmassa. Asiallinen argumentointi uhkaa hautautua ilkeän ja pilkallisen puhetavan alle (ja puhun nyt siis persujen vastustajista). Täällä blogimaailmassa keskustelu tuntuu olevan (tässäkin asiassa) syvällisemmällä tasolla.

milla, en minäkään Soinista ole niin huolissani, mutta esim. Halla-ahosta ja kaltaisistaan olen kyllä. Onneksi eduskunnassa on vahvat vastavoimat sille ajattelulle.

Minustakin taantumis- ja maastapakopuheessa on paljon ylireagointia, mutta kyse lienee ensijärkytyksestä, joka menee ohi. Ei 20% loppujen lopuksi vie Suomea yhtään mihinkään (taakse- tai eteenpäin) ja onhan meillä jokaisella edelleenkin (vaalien jälkeenkin) mahdollisuus omalla käyttäytymisellämme vaikuttaa siihen, millainen maa Suomi on elää ja olla.

On ihan totta, että Kokoomuksen voitto on jäänyt täysin tämän persuhysterian varjoon. Kyse voi olla siitäkin, että Kokoomus koetaan tässä tilanteessa kuitenkin turvallisemmaksi puolueeksi, vaikka politiikasta eri mieltä oltaisiinkin. Sekin on minusta ihan ymmärrettävä reaktio.

Pienen mökin emäntä, minustakin tämän vaalituloksen paras puoli on se, että tietty kansanosa on tullut nyt näkyväksi (ainakin hetkellisesti) ja sellaistenkin ihmisten tietoisuuteen, jotka elävät aika lailla "suojattua" elämää. Erityisesti helsinkiläisille on terveellistä huomata, että elämää on kehäkolmosen (vai pitäisikö sanoa kehäykkösen?) ulkopuolellakin -ja se voi olla aika erilaista elämää, hyvässä ja pahassa.

Minusta tässä kirjoituksessa on paljon perää:
http://frankmartela.fi/2011/04/nelja-syyta-miksi-perussuomalaisten-vaalivoitto-voi-olla-hieno-asia/

Lumikko kirjoitti...

Clarissa, Timo Harakka sanoi A-Studiossa hyvin, että hallitusneuvottelijoiden on pystyttävä puristamaan neliöstä ympyrä ja siitä vielä kolmio :) Vaikeaa tulee olemaan.

Äänestämättä jättäminen on kyllä minulle niin käsittämätön asia, ettei se oikein mene jakeluun.

Pellon pientareella, valitettavasti sitä aggressiivisuutta tuntuu olevan nyt ilmassa puolin ja toisin. Alkujärkytys on muuttunut ilkeilyksi ja paisutteluksi, ja sellainen kääntyy helposti itseään vastaan. Voit olla tyytyväinen, ettet ole Facebookissa!

Jotenkin toivoisin julkiseen keskusteluun enemmän kunnioitusta (kaikkia kohtaan), se oli vähän hakusessa jo vaaliväittelyissäkin (myös toimittajilta).

Johanna kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
PIUZA kirjoitti...

Pahin järkytys on hiipunut. Soinin saaman kannatuksen takana lienee mainostoimistomies Jukka Jusula. Ainakin se, mitä olen netistä lukenut kirjoituksia, viittaa siihen.

En kannattanut heitä, enkä myöskään usko, että tulevat eduskunnassa menestymään pitkällä tähtäimellä.

Kävin äänestämässä, mutta en seuraa politiikkaa kovin tiiviisti. Olen törmännyt ihmiseen, joka luultavasti äänesti persuja, tällä viikolla. Uskoakseni ääni meni aika paljolti katolilaisuuden piikkiin. Ihmisten aivoitukset ovat äärettömiä ja joskus aika epämääräisiä. Oman valintani tein aika viime tipassa, eikä henkilö tullut valituksi. Useimmin taidan äänestää enemmän ihmistä, kuin puoluetta. No aikuisten leikkipaikalla on tungosta seuraavat 4 vuotta. Joskus leikit voivat olla raisujakin. Luulen, kaikki eivät ota äänestämistä enää edes tosissaan. Maailmanmeno on niin paljon raaistunut ja kulku näyttää menevät samaan suuntaan. Ehkäpä siksi sitä palloa heitetään leikkikentällä, nyt vähän sinne sun tänne.


Oma filosofiani on, että minun Suomeni on kansainvälinen ja tasa-arvoinen: sukupuoleen, uskontokuntaan, seksuaaliseen suntautumiseen tai ihonväriin katsomatta.:)

t. Paula

Maria/Sinisen linnan kirjasto kirjoitti...

Hesarissa oli tänään Johannes Nuutisen mielipidekirjoitus otsikolla "Perussuomalaisia ei tule halveksia", jossa peräänkuulutettiin Lumikonkin kommentiasaan mainitsemaa kunnioitusta kaikkia - kyllä, myös "väärin" äänestäneitä kohtaan - " -- mutta tämä vaihtoehto ei saa rakentua Perussuomalaisten halveksunnalle vaan rakentavalle arvokeskustelulle ja vaihtoehdottomuuden haastamiselle".

Kiitos jälleen kerran hyvästä keskustelusta Meijerin emännälle ja kylännaisille :)

Mari A. kirjoitti...

Pienen mökin emännän aiempaan kommenttiin on pakko kommentoida, että myös tällaiset ei-niin-hyvätuloisena, enkä kovin mukavasti enkä omistusasunnossa asuvanakin ihmettelen, että miksi joku äänestää Persuja. Ehkä lienee omaa ahdasmielisyyttäni, kun en voi ymmärtää, miten joku voi äänestää ahdasmielisyyttä. Toisaalta, jos minun pitäisi hyväksyä Persujen kannatus, niin sitten taas toisten pitäisi ymmärtää minun ahdasmielisyys ;D

Minua huolestuttaa lähinnä se, että en näe Persujen luvanneen mitään sellaista, minkä voisi toteuttaa ja mikä parantaisi ihmisten elämää. Yksikään Persuja äänestänyt ei ole vielä tähän mennessä perustellut, miksi äänesti puoluetta. Ainoa perustelu on ollut maahanmuuttokriittisyys ja EU-kriittisyys, tai ruotsin kielen vastustaminen. Maahanmuuttopolitiikasta Soini jo kommentoi, että siinä ei ole oikeastaan mitään muutettavaa, joten tuntuu vähän hassulta näiden äänestäjien kannalta.

Mutta, pahin shokki taitaa olla ohi ja tämä asia suhteutettu: 80 % äänesti vielä toisin.

Lumikko kirjoitti...

Paula, veikkaanpa kyllä että Soini on enemmänkin sellainen tee-se-itse-mies kuin mainostoimiston luomus, siltä hän ainakin vaikuttaa.

Olisi kyllä surullista, jos ihmiset eivät ottaisi äänestämistä tosissaan, mutta optimistina uskon, että suurin osa kyllä ottaa.

Pienen mökin emäntä, en lukenut Nuutisen kirjoitusta (eikä ole nyt lehteä käsillä) mutta allekirjoitan täysin tuon lainaamasi sitaatin. Minusta halveksunnalla, pilkalla ja ylimielisyydellä asemoi itsensä pilkan kohteen alapuolelle, tajuaa sitä sitten itse tai ei.

Presidentit Ahtisaari ja Halonen virkkoivat myös viisaasti tänään: ensimmäinen kehotti olemaan demonisoimatta perussuomalaisia (mikä muuten pätee useimpiin ellei peräti kaikkiin ilmiöihin) ja jälkimmäinen iloitsi siitä, että suomalaisten usko äänestämällä vaikuttamiseen on taas löytynyt.

Lumikko kirjoitti...

Mari A., onhan maailma täynnä ahdasmielisyyttä, ei minusta siinä sinänsä mitään ihmeellistä tai uutta ole. Maailman mittakaavassa Suomi on harvinaisen vapaa maa, mitä tulee mielipiteen- ja sananvapauteen, naisten asemaan yms. Kyllä tännekin silti ahdasmielisyyttä mahtuu, ja ehkä sitäkin enemmän pelkoon perustuvaa ennakkoluuloa.

Ymmärrän huolesi ja kiukkusi, mutta ymmärrän kyllä senkin, mistä persujen äänet ovat kummunneet. Kuten Halonenkin sanoi, Suomessa on kytenyt paljon tyytymättömyyttä, joka kanavoitui nyt sitten näin. En usko, että EU- tai maahanmuuttokysymyksillä on loppujen lopuksi ollut ratkaisevaa merkitystä -pikemminkin köyhyydellä, tuloeroilla ja politiikasta vieraantumisella, sen elitistiseksi kokemisella.

"Yksikään Persuja äänestänyt ei ole vielä tähän mennessä perustellut, miksi äänesti puoluetta" --> meillähän ei ole ollut tapana vaatia perusteluja sille, miksi jotain puoluetta tai ehdokasta äänestää. Vaalisalaisuus pitää tavallaan sisällään myös ne perustelut. Näin ainakin itse koen.

Maria/Sinisen linnan kirjasto kirjoitti...

Mari A: Otin esimerkiksi ihmistyypin jolla on sosioekonomisesti ns. "kaikki korti", siis esim. oma työpaikka, puolisolla työpaikka, omistusasunto, perintöä odotettavissa jne. - vastakohtana se oletettu "protestiäänestäjä", jolla ei työpaikkaa, ei puolisoa/puolisokin työtön tms., ei varallisuutta eikä perintöä tiedossa jne, jolla on intressejä äänestää puoluetta, joka kannattaa varallisuusveron (uudelleen)käyttöönottoa, arvonlisäveron pitämistä ennallaan jne. Todella ikävää, että pienituloisten asiaa ajavaan puolueeseen on pesiytynyt negatiivista ajattelua tiettyjä kansanryhmiä kohtaan, mutta sitä ei jokaista ropoaan laskeva, vanhoihin puolueisiin pettynyt äänestäjä välttämättä jaksa edes miettiä.

Oikeasti harva minkään puolueen äänestäjä edustaa juuri noita kuviteltuja, kärjistettyjä "ääripäitä", mutta yhtä kaikki Suomessa eletään erilaisissa todellisuuksissa eikä ole hyvä juttu, jos sosiaalisessa mediassa ja irl linnoittaudutaan omiin "kaverilistoihin" huutelemaan, että "kuinka NUO voi noin elää/ajatella/sanoa/äänestää.

Maria/Sinisen linnan kirjasto kirjoitti...

Ja todellakin: sekä Suomen että koko maailman mittakaavassa on opittava jakamaan yhteistä hyvää - toisin sanoen täällä länsimaissa on laskettava elintasoa, ja monissa muissa maissa nostettava, että saadaan ruoka- ja terveydenhuoltoasiat kuntoon. Eli "pelkkiä Suomen asioita" eivät kansanedustajat voi ajaa, vaikka mitä tahtoisivat tai kuvittelisivat.

Lumikko kirjoitti...

Pienen mökin emäntä, puit minunkin ajatukseni sanoiksi tällä: "yhtä kaikki Suomessa eletään erilaisissa todellisuuksissa eikä ole hyvä juttu, jos sosiaalisessa mediassa ja irl linnoittaudutaan omiin "kaverilistoihin" huutelemaan, että "kuinka NUO voi noin elää/ajatella/sanoa/äänestää"."

Tuloerojen kasvu on jo jakanut kansaa tarpeeksi kahtia. Toivon, että se sama kahtiajako ei nyt pesiytyisi keskusteluun ja siihen miten kanssaihmisistä ajatellaan ja puhutaan. Jos perussuomalaisilta uupuu suvaitsevaisuutta, niin ainakin Facebookissa velloneen "keskustelun" perusteella sitä uupuu monelta muultakin.

Lumikko kirjoitti...

Näin on. Ja EU:n kanssa ollaan naimisissa, niin myötä- kuin vastoinkäymisissäkin. Aina ei voi valita pelkkiä rusinoita pullasta.

Lumikko kirjoitti...

Sen verran haluan vielä tarkentaa, että kun vastasin Mari A:lle "onhan maailma täynnä ahdasmielisyyttä, ei minusta siinä sinänsä mitään ihmeellistä tai uutta ole", en tarkoittanut erityisesti persuja tai ketään muutakaan, vaan puhuin yleisellä tasolla. Minusta ahdasmielisyyden kaikki kansankerrokset läpäisevä potentiaali on tullut tässä vaalien jälkeisessä keskustelussa (erityisesti Facebookissa) taas hyvin todistettua.

Demokratiaan ja äänestyskäyttäytymiseen liittyen linkitän vielä yhden kiinnostavan puheenvuoron, Esko Valtaojan kolumnin Turun Sanomissa:
http://www.ts.fi/online/mielipiteet/kolumni/214530.html

Mari A. kirjoitti...

"Pienen mökin emäntä, puit minunkin ajatukseni sanoiksi tällä: "yhtä kaikki Suomessa eletään erilaisissa todellisuuksissa eikä ole hyvä juttu, jos sosiaalisessa mediassa ja irl linnoittaudutaan omiin "kaverilistoihin" huutelemaan, että "kuinka NUO voi noin elää/ajatella/sanoa/äänestää"."

Minusta tuossa vaalituloksessa on juurikin tällainen vaara, huomaan sen itsestäni. Vaikka pitäisi elää persu-alueella niin kuin ennenkin, niin ajattelen monesta asiasta nyt että hän tekee tai sanoo tuon persujen kannattajana. Aiemmin yritin niellä asian vain, että onpas inhottava ihminen ja ajatella että mukaviakin on. Jotenkin tämä vaalitulos nosti esiin sellaisen aggression ja ehkä ne piilevätkin asiat. Sekä muissa että itsessäni. Tulee juurikin esiin sellainen ilmiö, että ei jaksa enää edes yrittää tulla toimeen niiden muiden kanssa, vaan mieluummin olen niiden omieni ja niiden kanssa, jotka jakavat mielipiteeni. Saattaa olla ohimeneväkin asia, mutta huomaan käyttäytymisestäni, että ne asiat, jotka olen aiemmin niellyt ja ottanut vastaan jotenkin nöyrästi, esim. sen, että minulle huudellaan kadulla tyhmäksi, kun lasteni silmien väri ei ole sininen, saattavat tänään aiheuttaa minussa ihan toisenlaisen reaktion kuin aiemmin. Itse kun näen Persujen kannatuksen liittyvän juurikin tiettyihin mielipiteisiin (Helsingissä Halla-aho oli ääniharava). Vaikka kuinka yrittäisin nähdä PS:n kannatuksen äänenä tuloarvojen kasvun takia, niin en sitä osaa nähdä niin, koska on meillä muitakin puolueita, jotka ovat huolissaan eriarvoisuudesta, mutta jotka eivät saaneet samaa suosiota. Tietyt ihmisiin uppoavat iskulauseet sen tekivät. Siksi minulla on vähän sellainen olo, että tuollainen huutelu ja näkyvämpi mielenilmaisu esim. itseäni ja lapsiani vastaan olisi sallitumpaa. Toivon, että olen väärässä, mutta miellyttävä olotila tällainen odottelu ei ole.

PIUZA kirjoitti...

Pienen mökin emäntä: minäkin kuuluisin melko hyvin tuohon kategoriaan "protestiäänestäjä", mutta en siltikään äänestänyt persuja.

Ilmaantui ihan lähipiiristä ihmisiä, jotka taas olivat heitä äänestäneet (tämä jo toinen tapaus siis). Kun totesin, että Halla-aho on "vähän natsi", niin siihen todettiin, että toiset kertovat rehellisesti mielipiteensä, kun taas toiset ovat piilo sellaisia (rasisteja). Näkökantoja on monta, kuten aiemmin ilmaisinkin. Eikä ihmiset aina käyttäydy kauhean suoraviivaisesti.

Varmaan suuri osa ottaa äänestämisen tosissaan, mutta kuten Pilvitarha totesi: "Facebookin kommenteista olen vähän ärtynyt minäkin, mutta eniten kuitenkin niistä "vaalit, hohhoijaa, ketä kiinnostaa?". "
Näitäkin tapauksia on.

Tosiaan en seuraa päivänpolitiikkaa, enkä tiedä onko Soini "tee-se-itse-mies", vai jonkun sparrauksen tulos. Sellaisen käsityksen sain, että markkinavoimat ovat joka tapauksessa hänen takanaan jyllänneet jo useamman vuoden.

Minäkin pidin Ahtisaaren ja Halosen lausumista, se vähän tasasi tilannetta. Nythän se nähdään mitä tuleva tuo. Tänään jo vähän hymyilyttää.;)

Kun tietää oman arvopohjansa ja välittää sitä eteenpäin, niin ehkä siitä tarttuu jotain jonkun mukaan. Ja, mitä otsikoita ja juttuja on nyt lukenut, niin ei monessakaan puolueessa olla samaa mieltä, kovinkaan monesta asiasta. Tulevia keskustelun avauksia lienee siis runsaasti.-??-

t.Paula