Minun on käytävä tällä viikolla ennakkoäänestämässä, koska varsinaisena vaalipäivänä vien isän äänestämään ja vaalipiiriemme välillä on 140 kilometriä. En ole koskaan ollut järin puolueuskollinen, vaan jakanut elämäni äänet kolmen eri puolueen kesken. Näiden kolmen arvot ovat resonoineet omieni kanssa.
Kaikilla kolmella on jälleen useita hyviä ehdokkaita, joten valinnasta tulee vaikea. Lueskelen ehdokkaiden painotuksia, pohdiskelen poliittista kokonaistilannetta ja yritän sijoittaa ääneni viisaasti. Loppuviimeksi asian ratkaissee kuitenkin se sama gut feeling, joka useimmat asiat tässä elämässä ratkaisee.
Yhden vaalikoneen kysymyksiin vastailin, mutta kaiken kaikkiaan en ole kauhean innostunut vaalikoneista. Ainakaan jos oma äänestyspäätös sinetöidään pelkästään niiden antamien tulosten perusteella. Pelkään, että koneiden kysymyspatteristojen avulla yksinkertaistetaan monimutkaisia asioita.
Kuinka monella meistä on niin loppuun asti ajateltu mielipide kaikista vaalikoneiden esittämistä kysymyksistä, että ehdokkaiden samanmielisyttä niistä kannattaa pitää ratkaisevana kriteerinä?
Minusta vaalikoneisiin käytetylle ajalle voi keksiä myös hedelmällisempää käyttöä. Puolueiden kotisivuilta löytyy tietoa sekä puolueiden että yksittäisten ehdokkaiden painotuksista. Useimmilla ehdokkailla on myös omat kotisivut, joiden teksteissä he avaavat omia kantojaan. Syvällisempi tutustuminen ehdokkaiden näkemyksiin avartaa omaa (poliittista) ajattelua.
Tällainen ehdokkaanetsintämetodi edellyttää tietysti sitä, että jonkinlainen poliittinen suuntautuminen on jo olemassa eikä sen löytääkseen tarvitse turvautua vaalikoneisiin. Muuten läpikäytäviä olisi yksinkertaisesti liikaa.
Nyt keittelen pannullisen Rooibos-teetä ja jatkan politiikan kentällä surffailua. Ihan hyvä että sellaistakin tulee harrastettua edes näin vaalien alla.
P.S. Aamupäivällä surffaillessani törmäsin aika mukavaan juttuun täällä. Vihreiden Leo Stranius listaa blogissaan "hyviä ympäristötyyppejä" muista puolueista (kuin Vihreistä). Vinkeillään hän haluaa jeesata niitä ympäristöasioista kiinnostuneita helsinkiläisiä, jotka eivät tällä kertaa halua äänestää vihreitä.
15 kommenttia:
Minä myös koetin viikonloppuna surffailla ankarasti ja etsiä sopivaa ehdokasta. Olenkin nyt onnistunut kaventamaan kahteen soveliaaseen haarukan, etukäteen ajattelin äänestää minäkin.
Hauska tuo ympäristöpainotus-suosituslista, harmi että vaalipiiri on väärä, tuoltakin olisi löytynyt minulle hyviä ehdokkaita. Tässähän kadehtii toisen vaalipiiriä, kuten ravintolassa toisen tilaamaa annosta, joka näyttää kuitenkin paremmalta kuin oma. Aina on ruoho vihreämpää vaalipiiriaitojen takana :D
Yllättävän tuttuja ajatuksia! Itse vaihdoin vaalipiiriä viisi vuotta sitten muuttaessani Itä-Suomesta Uudellemaalle. Ehdokkaiden määrä ja laatu täällä on ihan omaa luokkaansa! Olen samoin kuin sinä ollut aina liikkuva äänestäjä ja äänestänyt niin ikään kolmea eri puoluetta vähän poliittisen suhdanteen ja vaalien mukaan (esim. presidentinvaaleissa äänestin viimeksi eri puolueen ehdokasta kuin kunnallisvaaleissa). Pienessä vaalipiirissä tämä liukuminen oli suhteellisen helppoa, mutta täällä jotenkin hajauttavaa.
Minä selailen ja leikittelen vaalikoneilla huvikseni. En juurikaan lipeä näiden kolmen puolueen ulkopuolelle ja siksi vaalikoneet ovat jonkinlaista ehdokkaiden mielipiteiden tirkistelyä. En tiedä, oletko Facebookissa (muistelen sinun joskus sanoneen, että olet) ja siellä on tullut metkoja "vastarintavaalikoelinkkejä". Tarkoitan tällä, että ollaan vaikka jo lähtökohtaisesti jotain vastaan postmodernin tekotaiteen puolesta. :)
Kuten Karenina Unska, huokailen minäkin tuolle Leo Straniuksen hienolle listalle. Helsingissä on vielä parempia ehdokkaita kuin täällä naapurissa.
Helsingin Sanomien vaalikone kysymyksineen pistää ajattelemaan kuinka moni todella on muodostanut perustellun mielipiteen puoliinkaan näistä kysymyksistä. Tuntuu siltä, että mitä enemmän luen ja kuuntelen, sitä epävarmemmaksi muutun.
Pitäsköhän pistäytyä tsekkaamassa vaalikoneella? Kun nyt tuntuu, että ei ole sitä ehdotonta ja selkeää vaihtoehtoa löytynyt. Vai onko omat kriteerini liian tiukat! Ns. "omasta" puolueesta löysin ensisilmäyksellä vain ukonköriläitä. Naista nainen äänestää, sehän on sanomattakin selvää. Ja nuorta naista mieluiten, vaikka itse jo ikäihminen. Ja kaipa on ennakkoon äänesteltävä kun voi joutua varsinaisena päivänä hommiin.
Minulla on menossa pieni vaalikriisi, "oma" ehdokas jäi entiseen vaalipiiriin ja nyt pitäisi löytää hyvä tilalle. Mutta kun olen suoraan sanottuna aika pihalla täkäläisistä tarjokkaista niin valinta on hankalaa.
Viime viikonloppuna leikin vaalikoneilla ja turhauduin kun en päässyt puusta pitkään.
Saa nähdä sitten mihin päädyn...
Haluaisin olla ihan varma ettei tarvitse taputella lipukettaan kopissa: "älä tule paha kakku, tule hyvä kakku".
Vaalikoneet on minusta ok, jos ei todella tiedä mitä meinaa.. mutta kuten sanoit, minäkin tahdon perehtyä silti enemmän ja ne kysymysten/vastausten avaaminen on oleellista. Että ehdokas on perustellut vastauksensa ja kertonut mielipiteensä myös omin sanoin. Kaikki eivät ole avanneet niitä ja heti kyllä itselle tulee semmoinen olo, että no tota en ainakaan äänestä.. eihän toi ees perustele piru vie.
Ja itelle kyllä osa vaalikoneiden kysymyksistä on niitä "en osaa sanoa"-kysymyksiä. En pysty vastaamaan, kun en välttämättä edes tiedä mitä tämä kysymys tarkalleen ottaen tarkoittaa tai en tiedä aiheesta tarpeeksi. Tai sitten sellaisia, että ei niihin voi vastata mitenkään annetuista vaihtoehdoista.. tahtoisin vastata jotain muuta.
Mun on käytävä kans äänestämässä ennakkoon.. yleensä olen käynyt vasta vaalipäivänä. Minä olen tainnut kahden puolueen väliä seilata, mutta nyt viime ja näissä vaaleissa jotenkin vakiintunut yhteen ja samaan puolueeseen.
Siis ok antamaan jotain viittausta edes johonkin suuntaan. Jos ei yhtään tiedä mitä ihmettä haluaisi äänestää.
Karenina Unska, hihii, vaalipiirikateus :) Pitääkin nyt nauttia Helsingin vaalipiirin monipuolisesta tarjonnasta, kun vielä voi: olen hiljattain muuttanut kirjani tänne maalle, joten seuraavissa vaaleissa äänestän sitten varmaan täällä. Tai mistä sitä tietää, minne elämä heittää!
Lumiomenan Katja, minulla on ollut aika lailla sama juttu, että vaalien ja poliittisten suhdanteiden ("kuka tarvitsee eniten ääntäni tässä tilanteessa") mukaan ovat äänestämieni ehdokkaiden puolueet vaihdelleet. Pääsääntöisesti siten, että pressanvaaleissa olen äänestänyt isompaa, kunnallisvaaleissa pienempää ja eduskunta- ja eurovaaleissa sitten mitä milloinkin.
Olen kyllä Facebookissa, mutta laiskasti käynyt viime aikoina... Siitä tulikin mieleeni, että voisi olla hauskaa FB-ystävystyä joidenkin blogituttujen kanssa, mutta mitenkäs heitä sieltä löytäisi..?!
Pirkko, Hesarin vaalikoneen minäkin tein (Ylioppilaslehden "testi" kehui sen parhaaksi) ja ihan samaa ajattelin. Että miten näistä kaikista asioista voisi olla perusteltu mielipide niillä tiedoilla, jotka minulla on? Tuloksetkin olivat yhtä sillisalaattia, kärkikymmenikössä taisi olla 5-6 eri puolueen edustajia...
anja, minun on kyllä nyt myönnettävä, etten ole läheskään aina äänestänyt nuorta naista tai edes naista. En ole jotenkin osannut ajatella, että ikä tai sukupuoli olisivat tässä asiassa ratkaisevia, vaikka julkifeministi olenkin.
Usein kyllä olen äänestänyt naista. Ja liikuttunut kyyneliin asti kun Suomi sai ensimmäisen kerran naispresidentin!
Pilvitarha, vaalikriisiä on pukannut täälläkin, mutta tämänpäiväinen tutkimusretki auttoi asiaa ja luulen löytäneeni sopivan ehdokkaankin. Minun on "pakko" tehdä päätös etukäteen ja melko huolellisesti, en voisi kuvitellakaan olevani epätietoinen vielä äänestyskopissa :) Jonkin sortin perfektionismia sekin.
milla, joo kyllä vaalikoneet ovat ihan hyviä keksintöjä, ja tuleehan siinä kysymyksiin vastaillessakin pohdittua asioita ja omia näkemyksiään. Lähinnä tarkoitin sitä, että en soisi että vaalikoneista tulee sellaisia automaatteja, jotka tekevät poliittisen keskustelun ja henkilökohtaisen ajatustyön turhaksi. Nyt tuntuu joskus siltä, että ihmiset haluavat päästä mahdollisimman helpolla (eroon koko vaaleista ja "äänestysvelvollisuudesta"?) ja tehdä päätöksensä nopeasti. Minusta se ei ole hyvä demokratian kannalta.
Pirkolle jo totesinkin, että mulla ei ainakaan ole mitään kiveen hakattua mielipidettä kaikista vaalikonekysymyksistä. Epäilen onko kaikilla ehdokkaillakaan..?
Moi, löysin tänne oman (harvoin päivittyvän:-) blogini lukijoiden kautta! En tiedä, miksi onkin niin, että tänä vuonna ehdokkaan valitseminen tuntuu vaikeammalta kuin ennen. Ennen puolue on ollut mulle ihan suht selvä valinta, nyt, johtuen ko. puolueen joistain linjauksista jotka eivät yhtään miellytä, olen vähän 'tuuliajolla'.
Ja mietin myös sitä, onko oma harhani, että jokin isompi muutos olisi tapahtumassa: useampikin tuttu tuntuu äänestävän eri puoluetta kuin ennen tai vähintäänkin pähkäilee hämmentyneenä (entistä hämmentyneempänä) eri vaihtoehtojen välillä.
Niin, blogikavereiden löytyminen Facebookista voi olla vaikeaa, jos ei bloggaa etu- ja sukunimellään. Itse olen muutaman blogiystäväni FB-kaveri. Olemme meilailleet niitä näitä ohi blogiasioiden ja siten "löytäneet" toisemme.
http://www.anssikela.com/2011/03/31/kortit-poytaan/ Tuolla on ihan hauskaa pohdintaa ja "suosituslista" Anssi Kelalta. En ole tyypin musiikkia arvostanut mutta mielipiteet on näköjään ihan fiksuja. :)
Johanna, kiva kun löysit :) Jaa-a, voipi olla että tuollaista liikehdintää ja entistä suurempaa epätietoisuutta on ilmassa. En oikeastaan ole kiinnittänyt asiaan huomiota, mutta nyt kun sanot, niin kyllä sellaisesta taitaa olla merkkejä ihan omassa lähipiirissänikin.
Katja, noinhan se tietysti onnistuu :)
Anonyymi, jep jep.
mä tein kans pari vaalikonetta. mutta oikeastaan se valinta oli jo valmis.
mutta täytyy sanoa että ihan kamalasti jo jännitän näitä vaaleja..
outi, mulla kanssa valinta nyt valmis :) Ja vaaleja jännään minäkin!
"Raimolle" tiedoksi, että poliittinen propaganda tulee saman tien poistetuksi.
Lähetä kommentti