|
Country Homes & Interiors, 9/2010 |
Bloggaus mietityttää taas. Koettakaa kestää vielä yksi postaus aiheesta, olen pian hankkimassa elämän.
Nyt olen pohtinut sävyjä. Sitä miten täällä, aivan niin kuin elämässä yleensäkin, ihmisistä saa jonkinlaisen kuvan.
Ensin on ensivaikutelma, joka vahvistuu tai muuttuu myöhemmin. Joistakin ihmisistä pitää heti, toisiin kiintyy vähitellen. Kaikista ei pidä eikä kaikkiin kiinny.
Toiset ovat helpommin lähestyttäviä kuin toiset. Toiset vaikuttavat sydämellisiltä ja avoimilta, toiset viileiltä ja välinpitämättömiltä. Harvat ihmiset ovat joko-tai.
Muutamaa poikkeusta lukuunottamatta en ole tavannut lukemieni blogien tekijöitä enkä oman blogini lukijoita. Puhumattakaan niistä virtuaalipersoonista, joiden blogeihin ja kommenttibokseihin joskus vahingossa tai uteliaisuudesta eksyn, mutta joista tulen kipin kapin "kotiin" huojentuneena siitä, että en kuulu siihen maailmaan. Jonkun kerran ehkä aavistuksen kateellisenakin.
Vaikka en tunne blogimaailmasta juuri ketään, minulla on silti jonkinlainen kuva tai kuvitelma kaikista. Jotenkin se syntyy, ilman vuorovaikutustakin. Ilman ääntä, äänenpainoja, kasvoja, ilmeitä tai elekieltä.
Herkkyys, älykkyys, myötätunto, persoonallisuus, lämpö, lahjakkuus, elämänkokemus, viisaus, huumorintaju, sydämellisyys, avoimuus, tarkkanäköisyys, sielukkuus ja lempeys välittyvät ihmisistä täälläkin. Visuaalinen silmä ja sanavalmius tietysti. Maku, mieltymykset, mielipiteetkin.
Myös piikikkyys ja ylimielisyys välittyvät. Nekin piirteet, joita ei ehkä voi pitää sen kummemmin hyvinä tai huonoina, kuten itseriittoisuus ja varautuneisuus. Kaikki ne piirteet, joiden takia jostain ihmisestä pitää tai ei pidä heti. Tai joiden takia häneen haluaa tai ei halua tutustua paremmin.
Blogimaailmassa huono ensivaikutelma voi syntyä epäystävällisestä lausahduksesta jonkun kommenttiboksissa tai sitten jostakin paljon huomaamattomammasta, mitättömämmästä. Kyse on sävyistä.
|
Country Homes & Interiors, 9/2010 |
Maailma on niin pullollaan blogeja, että kaikkia
kivojakaan ei voi mitenkään seurata. Millä perusteella ne seurattavat sitten valikoituvat? Miksi johonkin blogiin palaa yhä uudestaan, jättää jäljen käynnistään ja lukee ehkä toistenkin kommentit?
Helppo vastaus olisi, että blogi on joko kaunis tai kiinnostava tai molempia. Että jakaa bloggaajan maun, mieltymykset tai mielipiteet.
Näillä asioilla on tietysti merkitystä, mutta en usko, että ne yksin riittävät. Näiden kriteerien täyttyminen ei sitä paitsi rajaa joukkoa tarpeeksi, ainakaan jos nyt ei ihan kokopäivätoimisesti ehdi lukea toisten blogeja.
Niin kuin oikeassakin elämässä, tarvitaan myös ripaus kemiaa, siis
henkilökemiaa, vaikka kuinka kuvitteellistakin. Ja käytöstapoja. Kokemus siitä, että bloggaaja vaikuttaa mukavalta ihmiseltä, joka ottaa toisetkin huomioon. Että lukija kokee tavalla tai toisella olevansa tervetullut, toivottu. Se on pienestä kiinni, ehkä liiankin pienestä.
Omia lemppareitani yhdistää kaksi asiaa. Olen huomannut antavani aika paljon arvoa sille, että bloggaaja vastaa kommentteihin. Edes joskus, edes yhteisesti. Käyn toki sellaisissakin blogeissa, joissa se ei ole tapana, mutta harvemmin jätän kommenttia niihin.
Minulle kommentoinnin juju on vuorovaikutteisuudessa. Pelkässä yksisuuntaisessa kehumisessa ei pidemmän päälle ole mitään mieltä, arvostelemisesta puhumattakaan. Vastaamattomuus herättää myös epäilyksen, onko bloggaaja ylipäätään kiinnostunut kommenteista vai kaikuvatko ne kommenttiboksin tyhjille seinille.
Toinen lemppareitani yhdistävä asia on omakuvien vähäinen määrä. Joku niissä (ainakin runsaslukuisina) häiritsee. Ehkä entinen sosiologian opiskelija minussa ei osaa katsoa niitä miettimättä, mitä tämä kertoo meistä, tästä ajasta, kertooko se hyvää.
Mitäs mieltä te olette, onko sävyillä väliä?
|
Country Homes & Interiors, 9/2010.
Ensi viikolla enemmän kuvia ja vähemmän puhetta,
vaikka tykkäänkin höpöttää! |