lauantai 6. marraskuuta 2010

Pitkän iän salaisuus

Eksyin internetin ihmemaassa erään sukututkijan blogiin, jossa kerrottiin englantilaisen Sir James Sawyerin 1900-luvun alussa julkaisemasta itseapuoppaasta. Siinä lääketieteen tohtori Sawyer kertoi, kuinka elää satavuotiaaksi:

Nuku kahdeksan tuntia joka yö ja makaa aina oikealla kyljellä.

Oleksi niin paljon kuin mahdollista maalla, mutta älä asu talonpoikaistaloissa, joissa ei noudateta mitään terveydenhoidannon vaatimuksia.

Älä ole kunnianhimoinen, äläkä iske nyrkkiä pöytään joka kerta, kun kaikki ei käy mielesi mukaan. Tällainen nyrkinisku maksaa sinulle aina yhden elinvuoden.
Vaihda muutamia kertoja ammattia ja levähdä vähintään neljä kuukautta vuodessa.

Näiden ohjeiden lisäksi tohtori kehotti juomaan paljon vettä, voimistelemaan, ulkoilemaan, nukkumaan viileässä ja tuuletetussa huoneessa, syömään vain vähän lihaa sekä välttämään liian kylmiä kylpyjä ja kastumista. Kuulostaako tutulta?

Mutta mitä pitäisi ajatella seuraavasta ohjeesta:
Älä pidä kotieläimiä, sillä koira lyhentää sinun elämääsi 10 vuodella, kissa neljällä ja kanarialintu kahdella. (!?!)
Sawyer itse menehtyi 75-vuotiaana.
Lisää aiheesta Juhan Suku-uutisissa.

4 kommenttia:

Pellon pientareella kirjoitti...

Muuten menee hyvin, mutta asun "talonpoikaistalossa", liikahdan öisin toiselle kyljelleni ja minulla on koiria ja kissojakin ollut.

Hyvää viikonloppua.

Lumikko kirjoitti...

Olen kyllä taipuvainen ajattelemaan, että kotieläimet pikemminkin pidentävät elinikää!

Mukavaa viikonloppua sinnekin :)

vaarihiiri@gmail.com kirjoitti...

Nuo on niin ihania :) Mulla on kirjahyllyssä ensiapuoppaita, parisuhdeoppaita, lastenkasvatuskirjoja, lääkärikirjoja, kodinhoito-oppaita aina tuolta 1900-luvulta lähtien, luen niitä suurella hartaudella :) Samoin löytyy naistenlehtiä yms.

Niistä niin monesta löytyy suuri "totuus" tämän päivän meininkiin. Esimerkiksi parisuhteista ja avioliitoista löytyy niin oivallisia kirjoituksia :) Olen yrittänyt soveltaa niitä ajatuksia omassa elämässäni ja parisuhteessani kuten siitä mitä on miehen ja naisen eroavaisuus. Sen oivaltaminen on säästänyt minut monelta törmäyskurssilta :) Eli ei voida vaatia sellaista mitä ei ole olemassa :)

Nukun muuten miltei joka yö jostain syystä oikealla kyljelläni, johtuneeko siitä että jompi kumpi puoli niskalihaksistani jäykempi. Vai onko perimmäinen syy sittenkin alkukantainen :)

Nuo yöunet ja neljän kuukauden levähtäminen ei nyt tällä hetkellä ihan onnistu mutta toivottavasti joskus ;)

Lehmän hermoillani ei tule koskaan lyötyä nyrkkiä pöytään, mutta vastapainoksi nuo kotieläimet :D

Lumikko kirjoitti...

Voisikohan oikealla kyljellä nukkuminen liittyä siihen, että sydän on vasemmalla puolella? Siis sekä sen "terveellisyys" että luontevuus. Itse nukun aina kasvot seinään päin, selin vieressä nukkujaan -riippuu siis sängystä ja puolesta, kummalla kyljellä.